Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март е и Ден на българското наследство в Ню Йорк

В Ню Йорк почетоха националния ни празник с тържествена церемония и български хора

Поройният дъжд не помрачи настроението на Боулинг Грийн

10
Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

"Валя, валя много..., но както обещахме, българският флаг се издигна в небето на Манхатън, съпроводен от изпълнение на живо на националния ни химн от Джина Ди Донато" – това написаха във фейсбук страницата си от Генералното консулство на България в Ню Йорк.


Въпреки поройния дъжд, площадът в най-стария обществен парк в Ню Йорк - Боулинг Грийн, се изпълни от българи и техни приятели. И този път националният празник на България беше уважен от кмета на Ню Йорк Ерик Адамс. Той приветства българската общност с празника ѝ и заедно с генралния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов издигна националния ни трибагреник.


С прокламация на кмета Трети март е обявен за Ден на българското наследство в Ню Йорк. С „Bulgarian Heritage Day“ управата на мегаполиса изразява признание към огромния принос на българската общност в редица сфери на живота в Ню Йорк и отбелязва 3 март 1878 г. като „дата на възстановяването на държавността на една нация, известна със своите изкуства, кухня, природна красота и биоразнообразие“.


В приветствието си генералният консул в Ню Йорк Ангел Ангелов поздрави общността за националния празник, отдаде почит на отдалите живота си за свободата на България, отбеляза съществуването на вече повече от 120г. на дипломатически отношения между България и САЩ, запозна гостите с празника Баба Марта и сподели, че в Деня на националния ни празник публично ще бъде достъпна първата платформа за изкуствен интелект на български език - BgGPT, съзададена от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), базиран в София.


Гостите бяха приветствани и от посланик Лъчезара Стоева, постоянен представител на България в ООН, митрополит Йосиф който е начело на задграничните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия и Ед Мърмълстайн, комисар по международните въпроси в кметството на Ню Йорк.


В празничната програма се включиха десетки изпълнители от български училища и културни центрове в Ню Йорк, в това число Българският детски хор „Гергана“, училище "Христо Ботев" в Ню Йорк, Young Bulgarian Voices NY и GORANA DANCE и други.

Още снимки - в галериято под публикацията. 

Фото: Фейсбук страница - Генералното консулство Ню Йорк 


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44