Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

При нашенците в Кукъска Гора (ВИДЕО)

За пътя към истинските хора...

Баба Кадире от Кукъска Гора
Снимка: Красимир Мартинов

Между планините Шар, Кораб и Коритник е заключена историко-географската област Го̀ра, чието население нарича себе си „торбеши“, „българи“, „нашенци“… Днес североизточната държавна граница на Албания разделя Гора на две части – на изток, в т.нар. Призренска Гора в Косово попадат 19 села, а на запад, към Кукъска Гора в Албания се отнасят други 9 села, разположени на югоизток от общинския център - град Кукъс.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО

Екип на Радио България посети село Църналево в Гора. За да стигнем до него, поехме на югоизток от Кукъс – град с население от близо 17 000 души. Който е посещавал Албания с автомобил, знае за качеството на пътното строителство. Но да се качим в Царналево не беше лесно – пътят дотам не е асфалтиран. Всъщност, това е тесен и опасен планински път, по който може да се качиш единствено с джип или друг високопроходим автомобил.

Мириян Даути пред Костандина Бело от Радио България

Герои на нашето видео са учителите от село Църналево – Мириян Даути и Алекс Лукови, заместник-кметът на Община Кукъс Агрон Нурединай и Баба Кадире, която пази спомена за времето, в което е доведена като булка в село Църналево, преди повече от 50 години, за да се омъжи за Осман…  

Алекс Лукови

Жителите на горанските села са мюсюлмани. Според различни източници, тяхната ислямизация е осъществена между ХVІ – ХІХ в., като до началото на ХІХ в. те тайно изпълнявали православни обреди, с надеждата за възвръщане към християнството (А. Селишчев, 1929, „Полог и его болгарское население. Славянское население в Албании“). 

Агрон Нурединай

Днес хората в Гора пазят архаичния български език и както казват самите те, в домовете си говорим на „нашенски“, а в училище учим албански. Повече за живота им можете да научите от публикациите ни:

Изглед от областта Гора в Албания
Снимки: Красимир Мартинов 
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20