Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов получиха Почетния знак на президента

Снимка: Павел Новак

Участниците в двете национални експедиции до връх Еверест от 1984-та и 2004-та година получиха Почетния знак на държавния глава, на специална церемония в Президентството. Николай Петков, единственият българин изкачил Еверест два пъти, си спомни преживяното по време на двете експедиции. На въпрос - какво е усещането да изкачиш Еверест, той отговори:

Първо, че свършва изкачването и едно облекчение изпитва човек. След това идва момент на някаква радост и по някой път еуфория. Стъпването на върха е най-емоционалната част, но колкото е бил по-труден пътя, толкова е по-ценно изживяването.

Той обясни и освен добрата физическа подготовка, какво още е необходимо, за да изкачи човек Еверест:

То най-важното е мотивацията и какво си готов да жертваш от себе си в крайна сметка, защото винаги има някаква опасност. Опасност от това да получиш някаква травма, да се случи нещо, или пък въобще да не се върнеш. Така че трябва да си готов на някакви жертви. Българинът е достатъчно силен като цяло, обаче винаги е проявявал силата си когато има цел и мотив.

Николай Петков и Дойчин Боянов, двама от алпинистите ни, изкачили връх Еверест, се готвят да покорят някои от неизкачваните досега върхове на остров Ливингстън в Антарктида.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!