Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умъртвиха десетки прасета в Шуменско заради чумата

Две нови огнища на Африканска чума по свинете са обявени в Шуменска област. Първото е в землището на село Менгишево, община Върбица.

На 6 и 7 октомври там бяха открити 19 трупа на животни. Изпратените проби са потвърдили наличието на вируса. Вече е определена и инфектирана зона и са предприети всички мерки за биосигурност.

Второто огнище е регистрирано в обект за отглеждане на свине от порода "Източнобалканска свиня" в Смядово. В 3-километровата предпазна зона влиза самият град, а в 10-километровата наблюдавана зона попадат смядовските села Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново и Александрово, шуменското Ивански и великопреславските села Златар и Суха река. По информация на Областната дирекция по безопасност на храните 86 животни са умъртвени и загробени от обекта, където е обявено огнището. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар лумна в Дивдядово

Пожар е лумнал в шуменския квартал "Дивдядово" преди минути, видя репортер на Радио Шумен. Гори пункт за вторични суровини. От полицията уточниха, че са се запалили гуми в двора на фирмата за отпадъци. На място са екипи на пожарната и полицията.

публикувано на 16.05.24 в 14:01

Млади спасители в надпревара

Възпитаниците на II ОУ “Д-р Петър Берон“ са победители в областния етап от ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе днес на тренировъчния учебен център на противопожарната служба в Шумен. С общ брой от 148 точки учениците набраха преднина пред отбора на ОУ “Св. Климент Охридски“ от село Пет могили,..

публикувано на 16.05.24 в 13:30
Читалището в село Драгоево, община Велики Преслав

Драгоево се готви за празник

20 години от основаването на клуба на пенсионерите в преславското село Драгоево се навършват днес. Празникът на местната организация на възрастните хора ще бъде честван в петък - 17 май, от 12:30 ч. в центъра на селото. Очакват се повече от 50 участници и гости от общината във Велики Преслав, от пенсионерския клуб и читалището в село Имренчево и от..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Хладилник подпали жилище

Късо съединение в хладилник предизвика пожар в Смядово, съобщават от шуменската полиция. Малко след 17:00 часа вчера постъпил сигнал, че гори апартамент в жилищен блок в Смядово. Към адреса бил насочен екип. На място огнеборците установили, че има пожар в жилище на третия етаж. Успели да го погасят с помощта на 1000 л вода. Станало ясно,..

публикувано на 16.05.24 в 11:01

Спецакция в Струйно

43 тежкотоварни автомобила са проверени вчера по време на специализираната полицейска операция до село Струйно. Това съобщават от шуменската полиция. По време на проверките са установени три нарушения. Установено било, че единият водач управлявал автомобил без годишен технически преглед, друг не носил свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 16.05.24 в 10:11

Спортен празник за децата

Спортен празник организират община Шумен и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Училищна спортна школа “Хан Крум” на 17 май. В спортната проява ще участват ученици от I до IV клас от различни училища в града. Събитието ще се проведе в зала „Арена Шумен“ с начален час 9:30 ч. С много игри ще бъдат представени всички видове..

публикувано на 16.05.24 в 08:58

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места в област Шумен през месец май. На 16 май екипите ще бъдат на територията, обслужвана от РУ- Велики Преслав, за да се срещнат с жителите, кметовете и кметски наместници на селата Хан Крум и Троица. Първата среща започва в 10:00..

публикувано на 16.05.24 в 08:29