Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След оставката на Нено Димов

Нено Димов
Снимка: БГНЕС
Подалият по-рано днес оставка министър на околната среда Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи прокуратурата. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест. Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, той може да получи от 2 до 8 години затвор.

По-рано днес премиерът  Бойко Борисов прие оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите. Как това ще се отрази на вътрешнополитическата обстановка, дали ще разтовари напрежението в управлението или ще задълбочи кризата, прие да коментира политологът Светлин Тачев.

"Не очаквам оставката на Нено Димов да доведе до успех на вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов", заяви Тачев. Той коментира, че не очаква оставката на министъра да причини трусове в управляващата коалиция. Светлин Тачев коментира, че очаква новият министър на екологията да бъде експерт, от квотата на ВМРО.

Още чуйте от интервюто с политолога Светлин Тачев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вотът на недоверие

Дебатът по вота на недоверие към правителството е първа точка в дневния ред на Народното събрание днес.  Гласуването ще е на 29 януари.  В понеделник БСП внесе вота на недоверие към Министерския съвет за провал в областта на политиката по екология и околна среда. Мотивите, разгърнати в 40 страници, са подписани от 78 депутати от левицата...

публикувано на 24.01.20 в 09:39
Проф. Христо Белоев

Хоризонт Европа

Новата рамкова програма „Хоризонт Европа 2021 – 2027“ бе представена на семинар в Русенския университет "Ангел Кънчев". Присъстваха 260 експерти от университети в България и Румъния, представители на Европейската комисия, на Министерството на образованието и науката в България и Министерството за образование и изследвани в Румъния. „Русенският..

публикувано на 22.01.20 в 16:26

Напрежението между САЩ и Иран

Най-значимият политически конфликт от началото на 2020 г. е този между Иран и САЩ. Той стана актуален след убийството с дрон в Ирак на иранския генерал Сюлеймани. Как Близкият и Средният Изток отново стават зона на нестабилност коментира за Радио Шумен Мехмед Юмер – журналист и анализатор.  "Не очаквам голяма и силна ответна реакция на Иран срещу САЩ..

публикувано на 07.01.20 в 15:59

2 десетилетия с електромобили

Шуменецът Мартин Найденов повече от 2 десетилетия се занимава със създаване на електромобили. Работи и като подизпълнител на западни фирми, произвеждащи задвижвани с електричество коли. С днешна дата актуално за него е създаването на електрически кабриолет. Изобретателят прави конструкцията на автомобила и разработва собствен двигател за задвижването..

публикувано на 03.01.20 в 16:01

Превозвачите и България срещу пакета "Мобилност"

Институциите на Европейския съюз постигнаха съгласие по някои от най-спорните въпроси в пакета "Мобилност", на които България се противопоставя.  Става дума за срока, в който шофьорите на камиони трябва да се връщат в страната и за техните почивки.  Водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време..

публикувано на 13.12.19 в 11:05

Свинското ще продължи да поскъпва

С над 30% е скочила цената на свинското месо у нас, достигайки най-високите стойности през последните 10 години. До коледно-новогодишните празници се очаква то да поскъпне още, прогнозират специалисти. Причината за рекордния скок в цената е Африканската чума по свинете. У нас през тази година близо 130 000 животни бяха умъртвени от болестта. Айше..

публикувано на 12.12.19 в 14:58

200 поискаха достойни пенсии

Около 200 души се включиха в протеста, организиран от Сдружение „Съюз на пенсионерите 2014“. Той се състоя пред областната управа. Около 600 души пък се включиха в подписка, подкрепяща исканията за преизчисляване на пенсиите преди окончателното гласуване на републиканския бюджет 2020. На протеста бе отдадена почит с едноминутно мълчание на починалия..

публикувано на 28.11.19 в 14:03