Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обещават чист завод за боклук

Снимка: Радио Шумен

Инвеститорите, които искат да изградят инсталация за преработка на отпадъци в Дивдядово, се срещнаха с кметския екип на Община Шумен и медиите.

Клаус Дитер Вагенбренер от Австрия, Михаел Кабурек от Германия и Велин Дракалиев от България – съдружници и управители на фирмата инвеститор, и юристът Борислав Геронтиев представиха технологичния процес и инвестиционния проект. Те увериха, че няма да се използват инсинератори и произведените пелети няма да се горят в Шумен. Ще се ползва технологията ELENGO.

Към момента 24 общини в Мексико ползват инсталации ELENGO. В Европа има действаща инсталация в Швеция. У нас първата такава се предвижда да бъде изградена на територията на Община Шумен. 

Планира се да бъдат вложени 30 милиона евро, които ще бъдат осигурени с банков кредит. Инвеститорите на този етап не коментират банката, която ще предостави средствата. Предвижда се инвестицията да се възстанови за 10 години. При изграждането на инсталацията ще се осигури трудова заетост на 250 души, а 25 ще бъдат наети на постоянен трудов договор при функционирането на обекта.

Ще се изгради вътрешна пречиствателна станция. Водата, която ще се отделя, ще бъде с качество на дъждовна вода, увериха инвеститорите. Предвижда се обектът да се захранва със слънчева енергия. За реализирането е необходимо да се смени статутът на земята, която към момента се води земеделска, както и да се получи разрешение от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Догодина заводът може да бъде построен, увериха инвеститорите. Според тях инсталацията ще реши проблема с депонирането на отпадъци, защото тенденциите в Европа са то да бъде ограничено.

Утре в залата на Регионалния исторически музей е публичното обсъждане на инвестиционното намерение.

Още може да чуете от репортажа от срещата с инвеститорите.ВИЖТЕ ОЩЕ

Плащат ли вода в Индустриалния парк

Реалната ситуация с отчитането на консумираната вода от фирмите в Индустриалния парк на Шумен разясниха тази вечер управителката на ВиК дружеството Жанета Панайотова и главният инженер Тодор Стоев. Реакцията им бе в отговор на коментари в Народното събрание, че заводите не плащат питейна вода.   Около 1000 кубика ползват средно месечно..

публикувано на 01.06.20 в 18:01
Политологът и анализатор Стойчо Стойчев

Публикациите на Божков и политиката

„Публикациите, които прави във Фейсбук бизнесменът Васил Божков, няма да причинят политическа криза“, коментира политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет. За Радио Шумен ръководителят на Лабораторията за изборни системи и технологии, коментира изнесените SMS-и, за които обвиняемият Васил Божков твърди, че са между хазартния..

публикувано на 18.05.20 в 16:38

Демокрация и пандемия

Политологът Светлин Тачев заяви, че очаква след края на извънредното положение, въведено в редица държави членки, Европа да се завърне към ценностите на свободата и свободното придвижване на хора. За Радио Шумен той заяви, че в България мерките са по-скоро либерални, отколкото репресивни и видимо дават резултат. Светлин Тачев коментира, че..

публикувано на 29.04.20 в 14:17

Консултации с психолог

След обявяването на извънредното положение русенски психолози  предложиха  безплатни онлайн консултации за гражданите по график. Срещите бяха за период от две седмици, но голяма част от специалистите решиха да продължат да работят онлайн с хора, които имат нужда от тяхната подкрепа.  Потребността от общуването с психолог не е твърде осъзната от..

публикувано на 25.04.20 в 15:09

Борисов коментира водата, магистралите и мерките

"Възложил съм да се направят анализи, така че в следващите дни да опитаме с разум, дисциплина, предварително обяснение, тренировка, да видим как се получава и дали не може заедно с народа, пазейки се, да облекчим ежедневието. Въпросът е да се запазим здрави и живи и в момента това го правим", заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти,..

публикувано на 25.04.20 в 14:12

Пореден връх за Елица Камбурова

За четвърти път 11-годишната Елица Камбурова от Тутракан е част от проекта "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов". Елица е четвъртокласничка в Средното училище "Йордан Йовков". На всеки конкурс, на който е участвала до момента, печели призови места.  Жулиета Герова ви среща с талантливата певица и с майка ѝ – Антония Камбурова,..

публикувано на 17.04.20 в 14:42

Строителният бранш и Covid-19

„Строителният бранш вече търпи негативи заради извънредното положение у нас, въведено заради пандемията от коронавирус, но се работи по разработване на програма за развитие на строителството, коментира за Радио Шумен Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той заяви, че тя ще позволи по-бързо възстановяване на..

публикувано на 15.04.20 в 14:07