Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трети мандат за Капралов?

Предложения за промяна на правилника за избор и мандат на обществения посредник в Шумен направиха двама общински съветници от „Демократична България”.

Във връзка със стартиращата процедура за избор на обществен посредник адвокат Артур Алтунян и Васил Тодоров предлагат промени в регламента. „В момента при неуспешен избор на обществен посредник Общинският съвет е длъжен да прекрати процедурата и да открие нова. Липсата на срок за определяне на нова процедура означава, че колективният орган е задължен да насрочи нов конкурс веднага“, пишат в мотивите си съветниците.

Подобно развитие ще затрудни работата на Общинския съвет. За да се избегне това, Алтунян и Тодоров настояват да се регламентира срок от 6 месеца за обявяване и провеждане на нов конкурс.

Те предлагат да отпадне и условието всеки обществен посредник да има право само на два мандата. Съветниците посочват, че изискванията към качествата на кандидатите са изключително сериозни, а процедурата е напълно прозрачна. Отделно общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство от 2/3 от общия брой на общинските съветници. В тази конкурентна среда трябва да победи най-компетентният кандидат, който не бива да бъде ограничаван мандатно, твърдят вносителите на предложението.

Вторият мандат на Иван Капралов като обществен посредник изтича в края на месец май. Той вече е информирал председателя на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев, че трябва да организира нова процедура по избор на обществен посредник.

Предложенията на общинските съветници от „Демократична България” са качени в сайта на Община Шумен и ще бъдат гласувани на сесията през април.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С охлузвания е блъснатото дете

С леки охлузвания е 13- годишното момче, което беше ударено от автомобил тази вечер в Шумен. Въпреки това юношата е оставен за наблюдение в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен, съобщиха от полицията. Момчето било с група свои приятели с велосипеди на паркинга на магазин "ММ 66". Тогава при маневра на водач, който тръгнал от паркинга,..

публикувано на 04.06.20 в 19:40

Ще бъде ли затворен част от пътя на Шуменското плато?

Десетки аргументи „за“ и „против“ предложението на 14 спортни клуба за ограничаване на автомобилното движение по част от панорамния път на Шуменското плато се чуха по време на общественото обсъждане, което се проведе тази вечер в Шумен. Срещата беше по покана на кмета на Община Шумен Любомир Христов, на нея присъстваха представители на..

публикувано на 04.06.20 в 19:22

Домашен арест за съдебния заседател

Окръжният съд в Шумен не уважи искането на Окръжната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража, на Симеон Петров.  Припомням, че 23-годишният съдебен заседател бе задържан с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди..

публикувано на 04.06.20 в 17:43
велосипед

Дете подстрада при катастрофа

Дете е пострадало при пътен инцидент в Шумен, съобщиха за Радио Шумен очевидци. То е карало велосипед и е било блъснато от кола на пешеходната пътека на бул. „Симеон Велики“, срещу магазина „Ешрефоглу“. На място има полицейски екип и линейка. По предварителна информация детето има само охлузвания, а водачът на автомобила е напуснал мястото на..

публикувано на 04.06.20 в 17:28

Проверки в личните стопанства

В община Велики Преслав започва проверка на всички лични стопанства за отглеждане на свине, чиито собственици получиха миналата година финансова помощ от 300 лв. за почистване и дезинфекция. Проверката трябва да установи дали стопаните спазват подписаните декларации да не населват стопанствата в продължение на една година заради африканска чума..

публикувано на 04.06.20 в 16:30

Подаръци за абитуриентите

Финансова подкрепа от Община Венец получиха днес абитуриентите от Средното училище „Никола Вапцаров” в общинския център. За всеки от 15-те зрелостници от Випуск 2020 са осигурени по 300 лева. Сумите се отпускат с решение на Общинския съвет. „Пожелавам ви да се развивате и израствате като успешни и отговорни личности”, заяви пред младите..

публикувано на 04.06.20 в 15:20

Без режим на водата в Шумен

Няма да има режим на водата в Шумен. Водните количества в язовир "Тича" ще стигнат за 2 години. Това обяви на извънредна сесия на Общинския съвет днес управителят на ВиК - Шумен Жанета Панайотова. Тя представи анализ на състоянието на дружеството и етапите на реализация на проекта за нов довеждащ водопровод и пречиствателна станция. Съветниците..

публикувано на 04.06.20 в 14:17