Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Помощ в извънредно положение

Снимка: Ангел Николов

Община Разград изработи Механизъм за подпомагане на семейства в нужда с храна в извънредното положение. Основните положения в него са изготвени въз основа на уточнените начини за взаимодействие на работната среща между представители на социални услуги, институции и организации с хуманитарна насоченост и заместник-кмета на Община Разград Милена Орешкова, която се проведе вчера.

Съгласно Механизма ще бъдат подпомагани самотно живеещи възрастни хора с ниски доходи, които нямат близки на територията на община Разград, трудно подвижни хора и хора с увреждания, както и семейства, които към настоящия момент са останали без доходи. Два са начините на подпомагане -  чрез топъл обяд от Домашния социален патронаж и пакет с хранителни продукти, предоставен от БЧК.

Сигналите за нуждаещите се граждани се подават на тел 084/660283 – на Център за обществена подкрепа към сдружение „ЖАНЕТА“.

За осигуряване на средства за подпомагане се събират дарения на следната банкова сметка: IBAN: BG 62TEXI95435105985600 BIC: TEXIBGSF, като в основанието на превода трябва да бъде вписано: „Дарение за Домашен социален патронаж с цел подпомагане на нуждаещи се в извънредно положение“. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Разходка в парка - 5000 лв.

Започват проверки за масови събирания на хора на територията на природен парк „Шуменско плато“. Спазването на въведените противоепидемични мерки на територията на област Шумен за неразпространението на COVID-19 беше обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. По информация на контролните органи..

публикувано на 30.03.20 в 12:58
Чешма край село Вардун, област Търговище

Няма опашки по чешмите

Няма големи опашки за пълнене на вода около обществените чешми в Шумен, установи репортерска проверка по обед днес. По трима души чакат на чешмата на кръстовището до Томбул джамия и чешмата на пътя от "Кьошковете" към Шуменската крепост. По един човек има на чешмата между театъра и новата поликлиника и на чешмата към паметника "Създатели на българската..

публикувано на 30.03.20 в 12:50

Отпускат още пари за патронажна грижа

Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, съобщиха от ведомството. По проектите ще може да се наема..

публикувано на 30.03.20 в 11:42

Консултации за обезщетенията за безработица

Националният осигурителен институт открива временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. Осигурените граждани ще могат да отправят запитвания относно действащото у нас законодателство, актуалните промени в нормативната уредба и осигурителните си права при безработица. На разположение ще са..

публикувано на 30.03.20 в 11:35

Ремонтът върви по план

По план върви ремонтът на шахта 16 по довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Това съобщи за Радио Шумен инж. Илиян Илиев, управител на ВиК Шумен. По думите му, ако не възникне допълнителен проблем, към 24.00 ч. жителите на Шумен и близките села ще имат вода. Аварията остави без вода и хората в Търговище. Засегнати са кварталите „Малчо..

публикувано на 30.03.20 в 09:19

16 нови случая на COVID-19 у нас

16 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас, това съобщи на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. С тях общият брой на доказаните случаи в България вече е 354. Новите случаи са: 1 - в Сливен, на човек, който се е върнал от Ню Йорк, два  в Къджали и с тях заразените там..

публикувано на 30.03.20 в 08:12

Предимно слънчево

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, като на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, до умерен, запад-северозападен вятър, който следобед ще се ориентира по Черноморието от юг-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще са между 15 и 20 градуса, за района на Шумен - около 19 градуса.

публикувано на 30.03.20 в 06:22