Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме деня на славянската писменост

24_may
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Традиционните празнични шествия, посветени на празника, тази година няма да се проведат. Извънредната епидемична обстановка в страната и решението учебната година да приключи за учениците дистанционно правят невъзможно честването на празника на публични места и в училищата.

Шумен ще отбележи 24 май с празнични концерти на открито. Изградена е импровизирана открита сцена близо до паметника на генерал Мадатов и паметника на признателността на арменскaта общност в Шумен към българския народ на бул. „Славянски“. От 10.00 часа с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци“ ще поздравят гражданите и ще изнесат празничен концерт на открито. Музикантите и хористите ще бъдат разположени по пешеходната алея.

С концерт на открито и онлайн тържество Русе ще отпразнува Деня на българската просвета и култура. Празненствата ще започнат в 11 часа на площад "Свобода" с концерт на Биг Бенд-Русе с диригент Димчо Рубчев, в който ще се включат солисти и хорът на Държавната опера. Венецът на тържеството всяка година е церемонията по връчването на награда "Русе", която от 1985 година се присъжда на личности, дали своя изключителен принос към образованието и културата на града. Поради необичайната обстановка, спектакълът ще се проведе в зала "Европа" на Доходното здание без публика, но ще се излъчва наживо от 18 ч. в YouTube канала на общината "Култура Русе".

С виртуално празнично шествие Търговище ще чества 24 май. То ще се проведе във фейсбук страницата на Община Търговище и на видеостената на централния площад „Свобода“.Във виртуалната и видео програма училищата и културните институции от общината ще представят  най-важните си постижения през годината. Ще бъдат публикувани и празнични послания и поздравления от изявени общественици, културни и просветни дейци, ученици, спортисти и популярни личности. Екипът на Регионалния исторически музей, е  подготвил хроника за развитието на светското образование в Търговище. През деня на фейсбук страницата и видеостената ще бъдат излъчени и музикални и танцови изпълнения на местните художествени състави.

Във Велики Преслав, културните и образователни институции ще почетат празничния 24-ти май с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Симеон Велики и книжовниците и Климент Охридски от 8:30 часа. Тогава ще бъдат наградени номинираните педагози и отличниците на випуска.

С краткото тържество с ограничен брой официални лица и без граждани ще бъде отбелязан в Разград Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. То ще бъде  на площад „Възраждане“ до паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий и ще бъде излъчвано в социалните мрежи и по радиоуредбите в града. Тържеството ще започне в 10 ч. с изпълнение на Химна на Кирил и Методий, както и на одата „Българският език“ на Иван Вазов. Тържествено слово за празника ще произнесе кметът Денчо Бояджиев, след което ще бъдат връчени почетните отличия за принос в развитието на културата, образованието и духовността в региона. От 11 ч. в двора на Етнографския музей грамоти ще получат 14-те отличници на випуск 2020 г., както и носителят на наградата „Студент на годината“. Тази церемония също ще бъде излъчена в социалните мрежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха датите на матурите по желание

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Това съобщават от Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8,30 ч. ще са матурите по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 ч. ще са изпитите по желание от профилирана подготовка по физика..

публикувано на 26.04.24 в 15:30

Договориха двуетажните влакове

Договор за доставка на двуетажни влакове, които ще бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, подписаха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полска компания. Срокът за изпълнение е 26 месеца, а стойността е над 300 500 000 лв. От дружеството трябва да доставят седем..

публикувано на 26.04.24 в 14:13

Обявиха мерките срещу коклюша

Безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27-а до 36-а гестационна седмица ще осигури Министерството на здравеопазването. Това съобщи служебният министър д-р Галя Кондева. Тя уточни, че възможността ще се дава на всички бъдещи майки, които искат да се имунизират, независимо дали са здравноосигурени или не. Ваксинирането ще става  в обособени..

публикувано на 26.04.24 в 14:04

Изплащат великденските добавки

От днес започва изплащането на великденските добавки на хората с най-ниски пенсии у нас. Това напомнят от Националния осигурителен институт. Вече са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за хората, избрали този начин за получаване на сумите...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Планово без ток

Планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Разград От 09:00 ч. до 16:00 ч. и 09:00 ч. до 16:30 ч няма да има ток в района на: с. Звънарци и с. Божурово. Временни смущения в електрозахранването са възможни от  09:00 ч. до 16:00 ч.  в районите на гр. Кубрат, кв. Дряново, с...

публикувано на 26.04.24 в 06:40

Ветровит петък

В сутрешните часов ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минимални температури ще са между 7° и 12°, за Шумен около 13°.  През деня ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се преориентира от север, следобед по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Шумен около 19°.  Вълнение на морето е 2 бала, през нощта..

публикувано на 26.04.24 в 05:48

Либерализацията на тока се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против". С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на..

публикувано на 25.04.24 в 16:22