Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на прошка за мюсюлманите

Снимка: Радио Шумен

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите. Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата си и искат прошка от по-възрастните. За празничната трапеза се приготвят сладкиши и баклава.

Тази година Сахат джамия в Търговище ще остане празна в празничния за мюсюлманите ден, поради изискванията на здравните власти заради пандемията от Covid-19. Байрам намаз бе отслужен тази сутрин на стадион "Димитър Бурков" в парка "Борово око".

В Разград джамиите ще приемат до 20% от капацитета си, останалите вярващи ще останат в дворовете на храмовете на разстояние помежду си. Молитвите ще са по-кратки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сменят областни управители

Служебното правителство освободи настоящите областни управители на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  Новият областен управител на Силистренска област е Илиян Великов. Той е завършил Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“ в Русе. Два пъти е заемал длъжността..

публикувано на 27.04.24 в 07:18

Слънчева събота

Днес ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност.  Сутринта ще е почти тихо, преди обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и североизток.  Максималните температури ще са между 16° и 21°, за Шумен около 20°. Прогнозата е на дежурния синоптик Виктория Георгиева от НИМХ-Варна.

публикувано на 27.04.24 в 07:14

Годишни библиотечни награди

Годишните награди за постижения в библиотечната професия бяха връчени днес в Регионалната библиотека „Партений Павлович" в Силистра. Носител на наградата „Библиотекар на годината“ е Галина Салъф от библиотеката при Народното читалище „Светлина 1941“ в тутраканското село Преславци. Същото читалище получи приза  „ Подкрепа за библиотеките “ . В него..

публикувано на 26.04.24 в 16:20

Обществени чешми с негодна за пиене вода

Водата от четири местни водоизточника в Шумен е с отклонения от нормите и не се препоръчва за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция след излизане на резултатите от проби, взети във вторник. Превишения на микробиологичните показатели има във водата от чешмите  на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово“; чешма №2 по пътя за село Лозево; в..

публикувано на 26.04.24 в 15:54

Обявиха датите на матурите по желание

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Това съобщават от Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8,30 ч. ще са матурите по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 ч. ще са изпитите по желание от профилирана подготовка по физика..

публикувано на 26.04.24 в 15:30

Следят рисковите язовири

Язовирите в община Шумен с първа и втора степен на потенциална опасност от преливане се следят и проверяват редовно. Това каза на днешното заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия инж. Иван Сотиров – оператор на язовирни стени и съоръженията към тях. " Няма опасност от преливане на язовирите общинска собственост, дори напротив...

публикувано на 26.04.24 в 15:03

Договориха двуетажните влакове

Договор за доставка на двуетажни влакове, които ще бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, подписаха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полска компания. Срокът за изпълнение е 26 месеца, а стойността е над 300 500 000 лв. От дружеството трябва да доставят седем..

публикувано на 26.04.24 в 14:13