Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за шуменските опълченци

119 души от Шумен, зачислени в различни дружини участват в българското опълчение. Те участват във всички бойни действия. В четиридневната защита на Шипченския проход падат убити шуменците Петър Петров, Григор Николов, Йордан Владимиров и Васил Поповски. Ранени са 14 души.

За проявената храброст и мъжество биват повишени в подоофицерски чин Васил М. Друмев, Жельо Попов и Георги Попов. Много шуменци са наградени с Георгиевския военен кръст за храброст: Драган Стоянов, Димитър Маринов, Станчо Шамарджиев, Иван Василев Комитата, Ангел Кайджиев, Вичо Иванов, Въльо Харизанов, Атанас Йовчев и др. Юнкерът Андрей Блъсков е произведен в чин „прапоршчик”. След Освобождението служи в българската армия с чин генерал-майор.

В Шуменския гробищен парк почиват някои от тях, които са преживели войната. За тях разказва началникът на Военното окръжие в Шумен подп. Георги Георгиев пред Миглена Стоянова

Имената на шуменските опълченци са изписани на паметни плочи пред църквата „Св. Възнесение Господне”. 

Дни преди годишнината от Шипченската епопея надгробните паметници на опълченците бяха почистени и освежени от доброволци от Военното окръжие в Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Скука на евровота в Ивански

Тишина, спокойствие и скука се бяха настанали в едно от най-големите шуменски села в неделния изборен следобед. В село Ивански, в което живее компактно ромско население и има може би най-много гастарбайтери на глава от населението, темата за изборите беше потънала в нищото. Пред секциите почти нямаше хора, освен членовете на комисиите и..

публикувано на 09.06.24 в 18:00

Избори по никое време

Какво избраха да правят жителите на Плиска в почивния ден, който е и изборен. Отидоха ли за гъби, както обикновено казваме за хората, които съзнателно се дистанцират от правото си да гласуват, или пък са отишли до избирателните секции и след това са продължили със заниманията си. Неделна мараня, пусти улици, но и пусти избирателни секции. Под..

публикувано на 09.06.24 в 15:10

Внимателно с гъбите

Смърдяща кошничка, керино ухо, висока смръчкула, шишаркови парички –това са имената на гъби, които се срещат в нашите гори. През последните седмици специализираните групи на гъбари и планинари изобилстват от снимки на гъби, които вече са в силата си и се събират масово.  Колкото са снимките, толкова са и въпросите в коментарите тази гъба ядлива ли е...

публикувано на 07.06.24 в 16:30

Грамофонната плоча пак е на мода

Поредното събитие, посветено на популяризирането на грамофонната плоча организира Сдружение "Русенски Меломани" в съботния ден, на 8 юни в Русе. Винилът си остава носителят на музиката за ценители , а този тип звучене ще намира все повече почитатели, твърди Делян Димирев - инициатор за създаване на сдружението и вдъхновител на идеята за..

публикувано на 07.06.24 в 14:49

Българи се побратимиха

Традиция е общините да сключват договори за сътрудничество с близки по големина чужди градове, а понякога това може да бъде и много емоционално, и много полезно. Особено, когато побратимяването е на българи с... българи. Такъв е случаят с русенската община Бяла и село Валя Пержей в Молдова. То е част от район Тараклия, който е населен масово с..

публикувано на 07.06.24 в 12:31

"Танцуващи клавиши" в Нови пазар

80 индивидуални изпълнители и 10 камерни състава от цялата страна ще се представят по време на 23-тото издание на Националния конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“, който се провежда днес и утре /на 7 и 8 юни/ в Нови пазар. Конкурсната програма започва днес с индивидуални изпълнения, а утре ще бъдат представени изпълненията на камерни..

публикувано на 07.06.24 в 11:08

Повече площи с тютюн

Над два пъти се увеличиха регистрираните тютюнопроизводители през последните години в страната. А тази година има увеличение и на площите с тази култура. Това каза в интервю за Радио Шумен председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. В региона приключи засаждането на тютюна.  Какви са притесненията на стопаните в..

публикувано на 06.06.24 в 08:20