Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко незаконна сеч

Снимка: СИДП

Проверките в горските територии в Шуменска и Търговищка област се увеличават, но констатираните нарушения намаляват. Това отчете директорът на Регионалната дирекция по горите – Шумен инж. Емил Гелов. През миналата година горските служители са направили над 43 500 проверки, което е ръст с около 3000, докато съставените актове бележат спад с около 30% и са малко над 400. Основните причини за това са две, допълни инж. Гелов.

"През последните две години държавните горски и ловни стопанства предприеха усилени действия по снабдяване на населението със законно добита и отсечена дървесина, което води до по-малко търсене на незаконна дървесина и оттам по-малка дейност на нарушителите. Другата причина е свързана със значителното увеличение на глобите за съхранение на незаконна дървесина. Минималната глоба през миналата година с изменението на Закона за горите бе увеличена от 50 на 500 лева", посочи той.

В резултат на проверките през изминалата година на територията на Регионалната дирекция по горите са разкрити 360 плътни кубически метра незаконно отсечена дървесина,



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живот без цигарен дим

Световния ден за борба с тютюнопушенето за поредна година беше отбелязан в Шумен. Кампанията тази година е насочена повече към младите хора, които са най-уязвими към врения навик. Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва деня без тютюнопушене. Мотото на за 2024 година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 14:49

Прощъпулник за 10 специални деца

Празник-прощъпулник беше организиран днес в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Ранно детство“ в Шумен. С помощта на специалистите през миналата година 10 деца са направили своите първи стъпки. В Центъра в момента има 70 деца, които са със забавяне в двигателното, говорното или психичното развитие. С помощта на..

публикувано на 31.05.24 в 13:15

Издирват 65-годишен мъж

Областната дирекция на МВР- Шумен издирва по молба на близките му Неждет Реджеб Али на 65 години от Нови пазар. Това съобщиха от полицията.  По информация на дъщеря му, е в неизвестност от ранните сутрешни часове днес, когато напуснал жилище в района на автогарата в Шумен. Мъжът е с черно долнище и бели маратонки на черни ивици, не..

публикувано на 31.05.24 в 11:25

Д-р Арнаудов остава шеф на КОЦ

„Аз съм безпристрастен, няма нито един лекар, който да защитавам в Комплексния онкологичен център“, каза кметът на община Шумен проф. Христо Христов по време на продължаващото втори ден майско заседание на Общинския съвет. Отправени бяха няколко призива към кмета той да оттегли докладната записка с вече гласуваните точки за освобождаване на..

публикувано на 31.05.24 в 10:51

Пиян без книжка на мотопед

Задържаха пиян водач без книжка на нерегистриран мотопед, съобщават от шуменската полиция. Около 20:30 часа на 30 май екип на пътна полиция спрял за проверка в село Ясенково водач на мотопед. Установено било, че 28-годишният местен жител е неправоспособен, управлява нерегистрирано превозно средство и след употреба на алкохол. Дрегерът отчел 1,71..

публикувано на 31.05.24 в 10:29

Арестуваха домашен насилник

41-годишен мъж от Смядово бил задържан след сигнал за домашно насилие над 40-годишна жена. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за нанесената телесна повреда е приет малко след 10:30 часа на 30 май чрез спешния телефон в дежурната част на областната дирекция.  Извършителят бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление във..

публикувано на 31.05.24 в 10:23

Горски забавления за 1 юни

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ се включва в инициативите, посветени на 1 юни – Ден на детето. От 10:00 ч. в центъра на Шумен – в парка до административната сграда на общината, са предвидени творчески ателиета на организации, които работят с деца и младежи. Това са ЦПЛР- ОДК „Анастас Стоянов“, Общински младежки дом, МБЧК и Общинският центърът..

публикувано на 31.05.24 в 09:55