Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраняват аварии в Черенча

ВиК - Шумен
Снимка: Радио Шумен

До края на деня се очаква да бъдат отстранени авариите по ВиК мрежата в шуменското село Черенча и водоподаването да бъде възстановено. Това каза управителят на "Водоснабдяване и канализация - Шумен" Иван Пушкаров. 

По думите му, едната от повредите е отстранена, в момента екипи работят по други две аварии. Те са около сондажа, който е с дълбочина 3-4 метра, уточни Пушкаров. 

Радио Шумен припомня, че жители на селото сигнализираха, че имат проблеми с водоподаването от 8 март. Част от домакинствата, които са в по-високата част на населеното място, нямат вода, а има и къщи, където няма достатъчно налягане. 

Чуйте интервю на Айше Лятиф с управителя на водното дружество Иван Пушкаров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменци говорят за избори

След броени дни започва кампанията за предсрочните парламентарни избори и редовните за ЕС. Те ще определят спечелилите доверие, които ще заемат 240-те кресла в 50-тото Народно събрание. Така ще станат ясни и 17-те български евродепутати.  В анкета с шуменци решихме да проверим нагласите им към поредното гласуване, на което имат право. .  Доста..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

С внимание към астмата

Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната Инициатива за астма  за подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или..

публикувано на 07.05.24 в 09:46

Мечтите на Дария Омелченко

Дария Омелченко пристига у нас от Украйна след като започва войната. Майка и е бесарбска българка. В торокурсничка е в Шуменския университет "Еп.Константин Преславски". Учи Английска филология. За нея научихме не от университета, а от Спортния клуб по художествена гимнастика „Ритмик“ - Шумен, с треньори Мариола Спасова и Снежана Димитрова. Още..

публикувано на 06.05.24 в 13:30
агнешко печено

Внимавайте с яйцата и агнешкото

Великденските празници са повод за много фамилни и приятелски събирания. Те по традиция няма да минат и без трапези с яйца, дъхави козунаци и традиционното агнешко. Не бива да прекалявате нито с бройката на яйцата, нито с обема на порциите. Особено, ако сте се отдали на пости, обилната трапеза може да помрачи празника. Това съветват специалисти по..

публикувано на 05.05.24 в 11:55

Мария, която успя в Харвард

Една от гордостите на Русе тази година е абитуриентката от Английската езикова гимназия "Гео Милев" Мария Георгиева. Пълната отличничка е приета с пълна стипендия в американския университет "Харвард".  През август в Бостън Мария ще постави началото на академичната си кариера, като студент по политология и политическа философия.  Тя е от младите..

публикувано на 05.05.24 в 11:04

Яйцето-символът на Великден

Един от най-ярките символи на Възкресение Христово е боядисаното яйце, което навръх празника има особено място в ритуалите на българите и до днес.  Чукането с яйца е популярна традиция, която се възприема като игра и от възрастните, и от децата.  В християнството яйцето представя разпятието и възкресението на Иисус Христос. Твърдата му черупка..

публикувано на 05.05.24 в 10:15

Масово кръщене в Голямата Базилика в Плиска

Девет деца на възраст от 1 до 8 години бяха покръстени днес от отец Адрей и отец Божидар в голямата базилика в Плиска. "Тази базилика е построена по нареждане на Борис, с негово знание, най-вероятно и с негови средства. Оттук е започнало и покръстването на нашия народ“, каза отец Андрей от Нови пазар и допълни, че няма противоречие с канона..

публикувано на 04.05.24 в 15:43