Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без корупция в Шуменско

Снимка: Радио Шумен

Нито един сигнал за корупционно действие не е получен в която и да е институция в Шуменска област през последната година. Това е резултатът от проведения Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, на който всяка държавна институция и общинска администрация обобщава сигнали и заявява механизма за противодействие.

На заседанието бяха представители на РИОСВ, НОИ, Областна служба „Земеделие и гори“, РЗИ,  РУО, Бюро по труда, общините Шумен, Велики Преслав, Върбица, Никола Козлево, Нови пазар, Смядово и Хитрино.

От Областната дирекция на МВР-Шумен отчетоха, че работят по 56 преписки с данни за корупция. По 26 са установени данни за извършени престъпления и са образувани 9 досъдебни производства. Разследванията са за престъпления по текстове от Наказателния кодекс, свързани с нарушения  на длъжности лица, използващи служебното си положение с цел облага за себе си или за другиго. Полицията разследва и престъпления срещу изборните права.

"Механизмите за противодействие срещу корупцията са еднотипни. Трябва да се търси разнообразяване, виждам и чувам, че няма постъпили жалби, няма постъпили сигнали. Явно това не е, което се прави, за да могат гражданите свободно да подават сигнали. Не го тълкувам като недоверие към съответните институции. Трябва да се изработят алтернативни начини за подаване на сигнали и жалби“, обобщи проф. Добромир Добрев, областен управител на Шумен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

808 милиона за земеделие

„Близо 65 000 земеделски стопани са заявили подпомагане по първия стълб на Общата селскостопанска политика за кампания 2023 г. Директната подкрепа с бюджет над 808 млн. лева е обхванала 3,8 млн. хектара и над 1,2 млн. животни”. Това съобщи служебният заместник-министър на земеделието и храните Таня Георгиева.  Тя допълни, че бюджетът за..

публикувано на 14.05.24 в 09:06
Архив

Учим, за да помагаме

Националното студентско състезание „Учим, за да помагаме“ ще се проведе днес и утре във Филиал Шумен към Медицинския университет – Варна. Заявки за участие са подали 20 отбора от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.  Заедно със своите студенти ще присъстват и 38 преподаватели от висши училища в София, Плевен, Пловдив, Варна и Русе, както..

публикувано на 14.05.24 в 09:00
Град Шумен

Форум събира бизнес и партньори

Регионален бизнес форум ще се проведе в Шумен днес. Събитието е от 14:00 ч. в зала „Тича“ на хотел „Шумен“. Организатори са Българо-турската търговско-индустриална камара и нейни членове и партньори.  По време на форума ще бъдат представени възможностите за финансиране на бизнеса по европроекти, бизнес решения за развитие и за изграждане на..

публикувано на 14.05.24 в 08:54
Младежки дом - Шумен

Концерт за Мирал

Благотворителен концерт „Посланици на доброто“ ще се проведе от 18:30 ч. тази вечер в Общинския младежки дом в Шумен. Ще участва Представителният военен духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Инициативата е на Факултета „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ и на Община Шумен...

публикувано на 14.05.24 в 08:41

Безплатни медицински прегледи

Безплатни кардиологични прегледи се организират днес за жителите на Никола Козлево.  Консултациите ще се извършват от 9:00 ч. в кабинета на семейния лекар д-р Евгений Кара.  Прегледите ще се правят от кардиолог от шуменската кардиологична болница.

публикувано на 14.05.24 в 08:35

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има днес (14 май) в Североизточна България. В Шумен от 8,30 ч. до 17 ч. без ток ще са абонати по улиците „Петко Българанов“, „Алеко Константинов“ и „Ален мак“. В Нови пазар подаване няма да има от 8 ч. до 17 ч. по улиците „Ангел Кънчев“, „Бузлуджа“, „Васил..

публикувано на 14.05.24 в 07:10

Слабо затопляне

4 градуса са измерени в 6 ч. тази сутрин в Шумен, атмосферното налягане е 992 хектопаскала, влажността на въздуха е 95%. 4 градуса е температурата и в Търговище, 7 градуса е в Разград и Силистра, 10 градуса е в Русе. Предимно слънчево ще е времето до обед в Североизточна България. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 14.05.24 в 06:14