Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват билетите за влак

Снимка: БГНЕС

БДЖ вдига цените на билетите за пътуване с влак средно с 20% от 7 май, съобщават от дружеството. Причината е драстичното увеличаване на разходите на предприятието през последните няколко години. Без промяна остават цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“, „Трудно подвижни лица“ и „Възрастен“, които са на стойност от 1,00 лв.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%. За периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с над 23%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и заплати на служителите. 

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година. 

Превозът на деца до 7-годишна възраст остава безплатен.


По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяваме къде ще гласуваме

Номерът на избирателната секция и мястото на гласуване на предстоящите избори 2 в 1 могат да проверяват гражданите от днес. Информацията за адреса на избирателната секция може да стане по интернет или по телефона.  Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по..

публикувано на 29.04.24 в 13:11

63-годишен с амфетамин

Възникнало произшествие между две леки коли в Шумен доведе и до тест на шофьорите, така пробата на единия се оказала положителна на амфетамин. Това съобщават от ОДМВР Шумен днес, иначе катастрофата станала в съботния ден след 8 часа сутринта. Произшествието на ул. “Дедеагач“ било между "Фолксваген Пасат" и "Дачия", двата с шуменски регистрации...

публикувано на 29.04.24 в 12:35

Пожар от цигара

Огнеборци от Попово са реагирали на постъпил  сигнал за възникнал пожар в стая на къща в село Дриново. Огънят обхванал и унищожил мебели и домакинско имущество. Опушени били и около 50 кв. м стени. Жилището е спасено, а вероятната причина за възникване на инцидента е забравена запалена цигара в стаята, съобщават от ОДМВР Търговище. Служители на..

публикувано на 29.04.24 в 12:21

Таксите за студентите остават

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ. "Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в..

публикувано на 29.04.24 в 11:03

Изтеглиха номерата на машините за вота

"Основното наше задължение е изборите да бъдат честни. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в Централната избирателна комисия, където чрез жребий определиха машините за гласуване, които ще преминат през удостоверяване. По думите му целта на това, на което се случва пред медиите е да се убедят хората в честността на изборите. Според Главчев..

публикувано на 29.04.24 в 10:51

Част от хората с увреждания без добавка

Хората с увреждания, които са подали заявление-декларация за предоставяне на лична помощ, няма да могат да се възползват от великденската добавка. Това уточняват от Националния осигурителен институт.  Ако пенсията на човек с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава 526 лева, той няма право на великденска добавка. Еднократната сума от..

публикувано на 29.04.24 в 10:11

Велики понеделник е

След Лазарова събота и Цветница дните до Великден припомнят последната седмица от живота на Исус Христос.  Нарича се Страстната седмица, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание.  Всеки ден от Страстната седмица е наречен велик и през всеки един от тях Църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота,..

публикувано на 29.04.24 в 07:24