Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитаторски конкурс в Шумен

Къща-музей "Лайош Кошут"
Снимка: pochivka.bg

Рецитатори от цялата страна ще пристигнат в Шумен на 19 април за участие в ХХIX-ия Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Организатори са община Шумен и Институт Лист – Унгарски културен институт София. 

Рецитаторите ще могат да се изявят от 19 до 21 април 2024 г.  на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Официалното откриване на конкурса е на 19 април от 18:00 часа пред театъра, а връчването на наградите – в 10:00 часа в неделя.

Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти са подали заявки за участие в 29-ото издание на конкурса, който ще се проведе в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Тази година участниците в раздел „Дигитална поезия с Новател“ са 29. Печелившите клипове ще бъдат качени на YouTube страницата на сайта на Институт Лист София. Участниците, които  ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия са 83.

За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1500 лева.

Официални гости на събитието са Бернадет Колар – зам.-ръководител на Посолството на Унгария в София и Сандра Мишкеди – директор на Институт Лист – Унгарски културен институт София.





По публикацията работи: Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куп нерешени проблеми

Много нерешени въпроси поставиха шуменци по време на поредния приемен ден на кмета проф. Христо Христов и неговият екип. Да бъде довършен пътя в една от вилните местности до Шумен- „Чаир дере“ поискаха гражданите Жечко Желев и Васил Василев. Отговорът на заместник- кмета по строителство арх. Николай Симеонов бе, че за оставащите 700-800м. от..

публикувано на 29.04.24 в 16:34

Близо 800 декара нови гори

796 декара с нови гори са се появили на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП) - Шумен по проект „Горите на Североизтока“. До края на година ще бъдат залесени още 500 декара.  Една от инициативите на СИДП, е опазване и възстановяване на природата и горите в стопанисваната от предприятието територия. Основната цел на проекта е..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Полицията бди по празниците

Полицейски екипи ще следят за опазване на обществения ред, сигурността и придвижването по време на предстоящите празнични дни. Това съобщават от Областната дирекция на МВР - Шумен.  Екипи на полицията ще има около местата за провеждане на религиозни и други публични прояви. За осигуряване на пътната безопасност в шуменско ще има определени..

публикувано на 29.04.24 в 15:48

Пускат фонтаните и чешмите

Фонтаните, обществените чешми и шадраваните в Шумен да бъдат приведени в експлоатация за пролетно-летния сезон. Това нареди кметът проф. Христо Христов, съобщиха от пресцентъра на общината. Списъкът с обектите, които ще се захранват от градската водопреносна мрежа включва: ·   Обществена чешма „Руски паметник“; ·   Обществена чешма..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Обновяват селата

Обезопасяването и подмяната на счупени съоръжения по детските площадки в селата е първият приоритет за шуменската администрация. Програмата за селските райони бе представена на среща с кметовете на по-малките населени места от Николай Симеонов, зам.-кмет по строителство и екология в община Шумен.  Обезопасяването на селата с видими пешеходни..

публикувано на 29.04.24 в 14:06

Вече има вода за две села

Работи се по осигуряването на постоянно водоподаване към селата Ловец и Сушина. Това съобщиха от община Върбица. Досега хората по няколко месеца, особено през летния период, стояха без вода, тъй като подпочвените води са плитки и не осигуряват необходимия за двете села дебит.  До момента от Помпената станция в Иваново към Сушина отиваха едва 0.600..

публикувано на 29.04.24 в 13:58

Кметът похвали младите медалисти

Възстановяването на спортното училище в Шумен е приоритет за администрацията. Това каза кметът на общината проф. Христо Христов при срещата си със състезатели и треньори от клуба по свободна борба „Мадарски конник“ и клуб „Киокушин“. На борците, които през миналата година спечелиха 15 медала, кметът обеща по-добра спортна база. Проф. Христо Христов..

публикувано на 29.04.24 в 13:04