Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на престъпността във Върбица

Спад на извършените престъпления се наблюдава в община Върбица. Заявителските материали през 2022 г. са били 132, а през миналата година - 96. Образуваните досъдебни производства от 97 намаляват до 61. Това беше отчетено днес по време на дискусия във Върбица, където кметът на Общината инж. Мердин Байрям посрещна ръководството на ОДМВР- Шумен, всички кметове на населените места в общината и общинските съветници. 

Началникът на полицейското управление във Велики Преслав гл. инсп. Тодор Енчев обобщи,че на територията на община Върбица няма концентрация на престъпления на определени места, няма проблемни села в региона. 

Като изключително добро беше определено взаимодействието между местната власт и полицейските служители. Община Върбица е спокойно място за живеене, каза директорът на ОДМВР Шумен ст. комисар Георги Гендов. Цифрите сочат, че процентът на разкриваемост на престъпленията е висок и по думите му се полагат усилия за допълнително осигуряване на полицейско присъствие в тъмната част на денонощието. 

Инж. Байрям посочи, че спокойствието на жителите в общината е от изключителна важност за общинската администрация. Обсъдени бяха приоритетите за работа по превенция на пътната безопасност.  "Имаме нетърпимост към всички, които създават предпоставки за инциденти на пътя. Екипите продължават на терен да извършват повече проверки на водачи и да не допускат на пътя да има такива, които управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества и застрашават живота и здравето на всички участници", заяви Гендов. 

Отчетено беше, че инфраструктурата в общината е много добра, но хубавите пътища изкушават за шофиране с по-висока скорост, особено младите водачи. В някои от населените места вече са поставени и изкуствени неравности. 

Инж. Байрям заяви, че във връзка с очакваното отваряне на Върбишкия проход е направен цялостен анализ и се търсят варианти за поставяне на допълнителни камери за видеонаблюдение. Те ще бъдат в помощ на полицейските служители, ще действат респектиращо както за жителите в областта, така и на преминаващите през общината. 

По публикацията работи: Цветелина Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворени музеи по празниците

Славейковото училище в Търговище ще работи по време на празничните дни.  Посетителите може да разгледат постоянните експозиции „От ревност за народното просвещение”, посветена на годишнината от построяването на Славейковото училище, а също и изложбите„Върбинка – изпратена от Бог“, „Нюйоркски митрополит Андрей, „Реликви на свободата“ и гостуващатата..

обновено на 01.05.24 в 10:00

Велика сряда е

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Иисус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния..

публикувано на 01.05.24 в 08:42

Честваме празника на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Денят бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от..

публикувано на 01.05.24 в 08:39

Облачна сряда

Днес в ранните сутрешни часове все още на места ще превалява дъжд. През деня ще остане предимно облачно и следобед отново е възможно слабо да превали. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Минималните температури са между 8° и 13°.  Максималните слабо ще се повишат и ще са 15°-20°. За Шумен около 18°. Прогнозата е на дежурния синоптик..

публикувано на 01.05.24 в 07:19

За шести път търсят обществен посредник

До 30 юни желаещите да участват в конкурса за избор на обществен посредник на община Шумен трябва да подадат документите си в местната администрация. Това реши на първото си заседание комисията, която организира изпита. За неин председател бе избран общинският съветник Метин Джамбазов (ДПС).  „Няколко пъти бях председател и това не доведе до избор на..

публикувано на 30.04.24 в 16:41

С колело до Виена

Русенците Велиян, Мартин, Никола и Васил, по-известни като приятелската задруга „Slow Riders“, потеглиха от Русе на своето традиционно велопътешествие. Този път те се отправят към Женева, Швейцария, откъдето стартира тяхното едномесечно приключение към горното течение на река Дунав - от извора в Шварцвалд до Виена.  Момчетата от „Slow Riders“ са приели..

публикувано на 30.04.24 в 15:38

В Шуменско разкриват 127 избирателни секции

Общо 127 избирателни секции ще има в Община Шумен за предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след заповед на кмета Христо Христов и след проведените консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии.  Броят на членовете е определен с решение на Районната избирателна комисия. За секции с до 500 избиратели има по 7 членове в..

публикувано на 30.04.24 в 15:30