Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика събота е!

Снимка: архив

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите тялото на Иисус било положено в нов каменен гроб в Йосифовата градина. При погребението присъствали Мария Магдалена, майка на Яков и Йосиф. Гробът бил запечатан и пред него била поставена стража.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери за хората. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена Великден.

На Велика събота църковното богослужение продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с пасхалните и свършват при звуците на „Христос воскресе!“

За втори път в най-новата ни история ще посрещнем Великден без православен глава. Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил.

Българската православна църква ще използва за службата Благодатния огън, който съхранява от миналата година. Светият синод реши да не изпраща делегация до Израел заради военните действия в ивицата Газа.

Масово кръщене ще се проведе и тази година в Плиска. Тайнството днес ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на Голямата Базилика в Плиска. 

"Масовото кръщене се прави винаги около деня на Успението на св. цар Борис I Михаил – Покръстител, който честваме на 2 май. – каза отец Андрей. – Идеята е тайнството да се проведе в Базиликата, построена с нареждането на цар Брис. Да покръстим хора на място, откъдето е започнало покръстването на нашия народ. Затова избираме и подходящ ден, около 2 май."

Масови кръщенета в Голямата Базилика на Първата българска столица се извършват от 2014 г. Там вече е реставрирано и специалното помещение Баптистерий с кръстовидна писцина в пода, ползвана през Средновековието.
Ритуалът днес започва от 13:00 ч.
По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересни изложби в Търговище

Регионалният исторически музей –  Търговище съобщава, че на празничния 24 май (петък) – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, от 9:30 – до 13:00 ч. отворено за посещение ще бъде Славейковото училище  с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и следните изложби: - „ От..

публикувано на 24.05.24 в 11:08

Промени в движението

Във връзка с честването на 24 май, се въвеждат временни промени в организацията на движението в Шумен, съобщават от общината. От 8:00 до 20:00 часа днес /24 май/ и утре /25 май/, ще бъде спряно движението за автомобили по бул. „Славянски“ - от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“.  До 12: 30 часа днес е забранено движението по бул. „Славянски“..

публикувано на 24.05.24 в 11:00
Доходното здание, Русе

Празнична програма и в Русе

Празнични събития за 24 май е подготвила и Община Русе. В 10:30 часа от Средното училище „Христо Ботев“ започва тържествено шествие с представители на русенските училища. Шествието ще се движи под съпровода на Общинския духов оркестър и Мажоретния състав „Екстрийм“ към Младежкия дом. В 11:00 часа започва празничният концерт на Общинския детски център..

публикувано на 24.05.24 в 10:18
Паметник на учениците на Кирил и Методий

Шествие и концерт за празника

Пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий в Разград започва празничният 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура. Началото на програмата е с Химна „Върви, народе възродени“, в изпълнението на хор „Железни струни“ към Народното читалище “Развитие 1869“.  След това трима от „Отличниците на Випуск 2024“ ще издигнат..

публикувано на 24.05.24 в 10:16
Центърът на Търговище

Празнично шествие и в Търговище

С празнично шествие и дефиле на зрелостниците и Търговище ще отбележи 24 май. Началото на програмата в празничния ден ще започне в 10:30 часа, с шествие от I Основно училище „Христо Ботев” до площад „Независимост”.  В него ще се включат представители на училищата, образователните и културните институции в общината. В 18:30 часа започва дефилето на..

публикувано на 24.05.24 в 08:30

Освещаване на знамената

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година.  Ритуалът по освещаването на знамената ще бъде воден от Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков. Ще има 15..

публикувано на 24.05.24 в 08:21
Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

България празнува 24 май

България празнува 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и на славянската книжовност. Различни прояви ще се състоят в цялата страна.  В Шумен в 10 часа от площад „Кристал“, ще започне тържествено шествие на образователни и културни институции до административната сграда на общината.  В навечерието на празника на..

публикувано на 24.05.24 в 07:32