Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Опен Шумен" през юли

3
Снимка: СКШ "Шумен"

Шумен очаква шахматисти от цял свят това лято за най-големия международен турнир в България

Международният турнир по ускорен шах и блиц "Опен Шумен", организиран от Спортния клуб по шахмат „Шумен"  за поредна година ще привлече шахматисти от цял свят в „Арена Шумен", където в периода 26-28 юли ще се проведе едно от най- престижните за България шахматни състезания.

Миналата година "Опен Шумен" събра на едно място 199 спортисти от различни кътчета на света (България, Канада, Франция, Германия, Гърция, Индия, Италия, Либия, Северна Македония, Румъния, Турция и Украйна), за да премерят сили в рамките на най-големия турнир по ускорен шах и блиц, който се организира в страната.

Наградният фонд тази година е общо 20 000 лева.
За тазгодишното издание на турнира вече има записани над 70 участници, сред които представители на България, Северна Македония, Украйна, Русия, Италия, САЩ и Индия, а организаторите от Спортния клуб по шахмат „Шумен"  споделят, че очакват тази година състезанието да бъде още по-динамично и оспорвано и се подготвят за голямото събитие ежедневно.

"Нашата визия е да превърнем Шумен в шахматна столица на България. Смятам, че този турнир е сериозен атестат за мястото на града и на Спортен клуб по шахмат "Шумен" в шахматната игра в България" – коментира председателят на СКШ "Шумен" Илиян Хараланов.

По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнир "Млади надежди" в Шумен

Третото издание на турнира по карате шинкиокушин за деца „Млади надежди” се проведе в зала "Младост" Шумен. Спортната надпревара бе в дисциплините ката и кумите В първата част на турнира бяха изиграни 33 срещи в дисциплината ката. Отборът на УСШ „Хан Крум” зае второ място. Победители са УСШ – Русе, а на трето място остана ОДК -  Пловдив..

публикувано на 09.06.24 в 20:29

Вицешампиони в изборния ден

Вицешампиони в отборното класиране от турнира по кикбокс “Свети Георги” в град Бяла, Русенско, са бойците от Спортен клуб „Шуменска крепост”. Възпитаниците на треньорите Галин Методиев и Християн Тотев заслужиха 12 медала. От тях 4 златни, 5 сребърни и 3 бронзови.  Първенците от Шумен са Манол Методиев (в категория до 33 кг при момчетата на..

публикувано на 09.06.24 в 19:40

Награда от кмета

Младият русенски каратист Даниел Върбанов получи награда от кмета на общината Пенчо Милков за своя успех в Дебрецен, Унгария, където се състезава в категория до 70 кг в дисциплината „шобу санбон кумите“.    Милков посрещна европейския шампион до 21 г. от Спортен клуб „Икигай“ и неговия треньор Тодор Събев.  Възпитаникът на Спортното училище в..

публикувано на 07.06.24 в 08:41

Републиканско по драконови лодки

Първото за страната републиканско първенство по драконови лодки ще се проведе днес и утре (7 и 8 юни) в Лесопарка „Липник“ край русенското село Николово. Събитието се организира от спортния клуб по кану-каяк „Локомотив“ и е с подкрепата на община Русе.  Участващите отбори ще трябва да преминат дистанцията от 200 м, като екипажите могат да..

публикувано на 07.06.24 в 08:35

Отборът на Климент е шампион

Отборът на „Мълния“(Климент) е новият шампион по футбол в Шуменска област. Тимът спечели драматично срещу „Чавдар“(Дивдядово) с 1:1.  Преди финалната среща се изигра и мачът за 3 – 4 място между отборите на „Шумен 2007“ и „Заря“(Тодор Икономово). Младите шуменци за пореден път доказаха, че са във възход, спечелвайки двубоя с 4:1.  Крайното..

публикувано на 03.06.24 в 09:47

Маратон за смели сърца

Лудогорският маратон за 11-и път привлече стотици участници от цялата страна и от чужбина. В седемте различни старта се включиха близо 400 души, което превръща състезанието в едно от най-масовите спортни събития в областта. Проявата е организирана от клуб “Зелена стъпка”, а екипът от организатори и доброволци надхвърля 50 души.  Точно в 7:00 ч...

публикувано на 03.06.24 в 08:30
Йоана Илиева завърши пета в Германия.

Шумен събира млади рапиристи

Зала „Арена Шумен“ ще бъде домакин днес и утре на Международен детски турнир "Рапирата на Шумен", организиран от шуменския Клуб по фехтовка 1951. Състезанието започн от 9:00 часа, като входът е свободен за публика.  Днес ще бъде индивидуалната надпревара до 10, 12 и до 14 години, а на 2 юни е отборното състезание.  На тазгодишния турнир сили ще..

публикувано на 01.06.24 в 10:32