Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрабегачът Краси Георгиев стартира по Коридор №8, ще бяга 1200 км

Краси Георгиев

В 9 часа тази сутрин от Варна започна новото предизвикателство на ултрабегача Краси Георгиев. Той ще бяга повече от 1200 км по трасето на паневропейския транспортен коридор №8 - от Черно до Адриатическо море.

На възраст, на която повечето хора са спрели активния спорт и начин на живот, той започва най-продължителното си бягане до момента - от Варна до Дуръс, през 20 града в България, Северна Македония и Албания, по 100 км на ден, което се очаква да му отнеме около 12 дни.

През януари 2018 г. Краси бяга благотворително в продължение на 36 часа на пътека в столичен мол и успя да събере пари за 26 деца с онкозаболявания, които заминаха за “Игри за победители” в Москва и спечелиха там 27 медала за България. Миналия септември Краси бяга в продължение на 55 часа в Пловдив, като измина повече от 330 км, за да насърчи хората към активен начин на живот. Освен това е завършил едни от най-трудните ултрамаратони в света, сред които определяния за най-тежък  - "Бадуотър", в Долината на смъртта в САЩ, както и редица други изтощителни състезания.

Сегашният му проект по Коридор номер 8 се нарича "Свързаност" и е под егидата на премиерите на България, Северна Македония и Албания, дори премиерът на Северна Македония Зоран Заев е обещал да бяга с Краси. В различните градове ще има допълнителни събития в подкрепа на активния начин на живот. Всеки, който иска, може да бяга с Краси, неговото придвижване ще се излъчва на живо в интернет.

Програма:
8 май - Варна-Несебър
9 май - Бургас-Сливен
10 май - Сливен-Стара Загора
11 май - Стара Загора-Пловдив  
12 май - Пловдив-Панагюрище  
13 май - Панагюрище-София  
14 май - София-Кюстендил  
15 май - Кюстендил-Крива Паланка
16 май - Крива Паланка - Скопие
17 май - Почивен ден в Скопие
18 май - Скопие-Тетово  
19 май - Тетово-Кичево
20 май - Кичево-Охрид  
21 май - Охрид-Елбасан
22 май - Елбасан-Тирана
23 май - Тирана-Дурес
24 май - Дуръс Финал 
25 май - Церемония за завършването на ултрамаратона 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.