Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази неделя

Вземете децата и се разходете като туристи в настоящето и миналото на София

Снимка: facebook.com/semeiniobikolkinasofia
Инициативата "Семейни обиколки в София" е не просто едно "шляене" из столичните улици, а образователна обиколка на столицата, в която научвате много интересни истории за нашия древен, но и "млад" град.

Разходките са съобразени така, че да бъдат еднакво полезни и интересни както на децата, така и на родителите им. Организират се регулярно и всеки желаещ може да се присъедини към тях за да научи нови факти от историята на столицата ни.

Един от организаторите на разходките е преподавателят от Френската езикова гимназия и екскурзовод Диана Фиданова.

По думите ѝ има разходки за чуждестранни туристи, на различни чужди езици, но на български и точно за такъв сегмент от столичното общество не са правени. Идеята ѝ хрумва при посещения на други столици в Европа.

За да обичат столицата си, софиянци трябва да я познават. Най-добре е да започнем от децата и техните родители. Познавайки по-добре града, започваш да го харесваш и да се грижиш за него.

Към идеята се присъединява възпитаник на ФЕГ, където се учи и екскурзоводство.

Първият им опит е на 3 март. След огромния интерес, организират още две обиколки.

Всяка от тях е по около 2 часа, за да не стане досадно за децата. Началното точка е храм-паметник „Александър Невски“, включва повечето туристически забележителности и завършва до Музея на София.

Организаторите са убедени, че обиколките са полезни и интересни не само за децата. Порасналите жители на столицата също могат да научат къде е центърът на София, например, както и други факти от историята и кътчета на града.

Чуйте повече за инициативата от Яна Спиридонова.
Първата най-близка дата, когато можете да се включите, е 19 май.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Васил Терзиев спира 21 незаконосъобразни обществени поръчки

21 обществени поръчки ще бъдат спрени, обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция пред журналисти. Той обясни, че резултатите от проверката на 24 обществени поръчки показва, че 21 от тях са незаконосъобразни. Поръчките са на стойност 204 млн. лв. За тях ще бъдат обявени нови процедури, каза Терзиев. По думите му, обществените..

публикувано на 04.06.24 в 16:04

Digital4Sofia: Online Advertising Conference събира на едно място най-големите маркетинг експерти

На 6 юни, в Иновационен форум "Джон Атанасов", Sofia Tech Park,  ще се проведе конференцията Digital4Sofia: Online Advertising Conference. Събитието събира на едно място цялата digital marketing & eCommerce гилдия, за да обсъдят всички аспекти на дигиталния сектор – SEO, eCommerce и AI и бизнес развитие. Поканени са международно признати..

публикувано на 04.06.24 в 15:38

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надеждза Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48

Първа мисия с хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия.  Георги Гвоздейков: Завършени са техническата и..

публикувано на 04.06.24 в 12:20
Антон Оруш на последния Панаир на книгата

Антон Оруш: В Царство България най-много са произвеждани радиоприемници

След „Голяма книга за българската техника“ (2019) Антон Оруш предлага друго издание, инспирирано от неговата богата е колекция от над 500 устройства, произведени в България. Самият Оруш работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Новата му книга е " Произведено в България (101 български технически изделия)" и съдържа..

публикувано на 04.06.24 в 12:14