Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва в Конкурса за песен на Евровизия 2020 в Ротердам

Българската песен ще бъде избрана на 25 ноември

След едногодишно отсъствие, България отново ще има свой представител в конкурса за песен на Евровизия. Това стана възможно, след като Българската национална телевизия постигна споразумение за публично-частно партньорство за финансиране на участието. 

65-ото издание на престижния музикален конкурс ще се проведе в холандския град Ротердам, домакинството идва след победата на Нидерландия от тази година. Българският представител ще бъде обявен на 25 ноември от БНТ и нейните партньори в проекта. В нашето участие на "Евровизия" ще се включат продуцентски компании от България и Великобритания. 

Страната ни се присъедини към конкурса чак на 50-то му издание през 2005 с представител група "Каффе" и така до 2013 г. следват участията на Мариана Попова с Азис, Елица Тодорова и Стоян Янкулов (които единствени достигат до финала), Дийп Зоун Проджект с Йоана Драгнева и DJ Балтазар, Красимир Аврамов, Миро, Поли Генова, Софи Маринова и отново Елица и Стунджи.

От 2013 до 2016 г. България се отказва от участие в песенния конкурс по финансови причини, а и заради постоянния неуспех. Преминава се към друг подход към избиране на наш представител, не с вътрешна селекция, излъчвана в ефир, при която зрителите гласуват с СМС, а от комисия на БНТ без концертни изпълнения пред публика.

От 2016 до 2018 г. се залага на продуцентската компания "Symphonix", зад която стоят авторите Борислав Миланов и Йоаким Бо-Першон. Именно те пишат и песните, с които се представят Сърбия, Северна Македония, Австрия, Малта и Азербайджан през последните 5 години, нерядко отливащи гласове от зрителския вот за нашите песни, а България бележи успех, като достига до финала през 2016 г. с Поли Генова, 2017 г. с Кристиан Костов и група "Equinox" през 2018 г. Най-големият успех за България е второто място на Кристиян Костов

Тази година с преструктурирането на участието на страната ни в този конкурс, фокусът ще падне върху осигуряването на дългосрочно развитие на изпълнителите след изявата им на конкурса и предоставяне на международна платформа за развитие на творческите индустрии в България, това се посочва в позиция на националната телевизия. 

Надеждите на продуцентите са, че с новия подход, ще се намери дългосрочен механизъм за гарантиране на бъдещето на българското участие в конкурса. Така, той ще се превърне във възможност за популяризиране на България в Европа и в цял свят в положителен контекст.

Конкурсът за песен на Евровизия се организира от 1956 г. в сътрудничество между обществените радио и телевизионни компании в Европа. В началото участват едва 7 държави, като през годините нарастват до 43 едновременно, а общо са участвали 52 страни.

Всяка година шоуто се излъчва от над 50 телевизии в Европа, САЩ, Австралия, Китай, Казахстан, Израел и други, като събира аудитория от над 500 милиона зрители. Това го прави най-голямото телевизионно събитие в света, извън спорта. През 2019 г. известната стрийминг платформа "Нетфликс" купи правата за излъчване на конкурса в САЩ. През 2020 г. двата полуфинала в Ротердам ще се състоят на 12 и 14 май, а финалът на 16 май. Всички конкурсни вечери ще бъдат излъчвани на живо по БНТ. 

Кой ще бъде българският участник догодина ще стане ясно на 25 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31