Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

1000 лева допълнително за всеки медик, работещ с болни от Covid-19

Снимка: БТА

Държавата дава по 1000 лева месечно допълнително на всяко медицинско лице, което работи с болни от коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща при президента, в която участва и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Това, което правим в момента, е в спешен порядък да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите и всички, които работят в тази сфера. По 1000 лева на медицинско лице. Всички, които са на първа линия, ще получават по 1000 лева допълнително възнаграждение“, заяви премиерът Борисов.

Той посочи, че бизнесът трябва да бъде подпомаган, но внимателно трябва да бъдат наблюдавани резервите на държавата:

“Трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекари, полиция, армия... През социалния фонд всички, които излизат в болнични да получат защита.“

Да не се поддаваме на паниката, призова президентът. Институциите работят във форсмажор и трябва да проявим разбиране към усилията им, призова Румен Радев. 

"Правителството следва да предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите. С мор от бедност не се спасява от този вирус", отбеляза държавният глава и заяви, че очаква МС да преоцени финансовите си приоритети.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

проф. Венцислав Мутафчийски

Задава се епидемия с невиждана ярост, трябва да сме отговорни

41 случая на заразяване с коронавирус са установени досега в България. Само за днешния ден броят им се увеличи с 10. Над 200 проби са изследвани за денонощието. С 30% са се увеличили заболяванията за един ден, заяви председателят на Националния..

публикувано на 14.03.20 в 20:29

Границите не са затворени за завръщащи се българи

Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани. Министерството на външните работи информира, ч е българските граждани могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под..

публикувано на 13.03.20 в 21:45

Деца не загиват от коронавируса, но са опасни заразоносители за възрастни в семейството

Децата са група, която е по-малко засегната от коронавируса. Още не е установане причината за това. Но Световната здравна организация обяви пандемия неслучайно. Това което се знае, че заразата не се предава по вертикален път. Майката не..

публикувано на 15.03.20 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
ул.

Район "Средец" с допитване за пешеходна зона по "Шишман"

Районната администрация на „Средец“ започва анкета за възможностите за превъръщането на "Цар Шишман" в пешеходна улица. Това обяви кметът на района Трайчо Трайков, съобщи БГНЕС. Анкетата ще бъде публикувана на сайта, фейсбук страницата и мобилната..

публикувано на 22.05.20 в 16:07

Тестват безплатно за хепатит С в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и следващата седмица

Безплатното тестване за хепатит С ще продължи и през следващата седмица, съобщават от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Така пациентите ще имат възможност да се изследват до 29 май 2020 включително. Запазва се изискването за предварително записване..

публикувано на 22.05.20 в 12:52

Незабавна проверка на строеж на небостъргач в центъра на София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. Обектът е до сградата..

публикувано на 22.05.20 в 12:07

Започва конкурсът за наградата "Джон Атанасов"

На 25 май 2020 г. стартира ежегодният конкурс за наградата „Джон Атанасов“, която се връчва от българския президент. От 2003 г.  с наградата „Джон Атанасов“ биват отличавани млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за..

публикувано на 22.05.20 в 11:15

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. Денят се чества от 2001 г. насам. Иницииран и обявен е от Обединените нации, за да се подобри информираността и разбирането за проблемите пред биоразнообразието. За първи път, като..

публикувано на 22.05.20 в 09:12

От днес са разрешени колективните спортове на закрито

От днес се разрешават колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. От 26 май ще бъдат разрешени и индивидуалните и колективни спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания..

публикувано на 22.05.20 в 08:42

41 нови случаи на Covid-19 в страната

41 са новите случаи на коронавирус у нас. От тях в болница са настанени 11 души, направени са 1450 изследвания. Общият брой на заразените е 2372. Активните случаи са 1748. Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя..

публикувано на 22.05.20 в 08:04