Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 лева допълнително за всеки медик, работещ с болни от Covid-19

Снимка: БТА

Държавата дава по 1000 лева месечно допълнително на всяко медицинско лице, което работи с болни от коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща при президента, в която участва и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Това, което правим в момента, е в спешен порядък да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите и всички, които работят в тази сфера. По 1000 лева на медицинско лице. Всички, които са на първа линия, ще получават по 1000 лева допълнително възнаграждение“, заяви премиерът Борисов.

Той посочи, че бизнесът трябва да бъде подпомаган, но внимателно трябва да бъдат наблюдавани резервите на държавата:

“Трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекари, полиция, армия... През социалния фонд всички, които излизат в болнични да получат защита.“

Да не се поддаваме на паниката, призова президентът. Институциите работят във форсмажор и трябва да проявим разбиране към усилията им, призова Румен Радев. 

"Правителството следва да предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите. С мор от бедност не се спасява от този вирус", отбеляза държавният глава и заяви, че очаква МС да преоцени финансовите си приоритети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

проф. Венцислав Мутафчийски

Задава се епидемия с невиждана ярост, трябва да сме отговорни

41 случая на заразяване с коронавирус са установени досега в България. Само за днешния ден броят им се увеличи с 10. Над 200 проби са изследвани за денонощието. С 30% са се увеличили заболяванията за един ден, заяви председателят на Националния..

публикувано на 14.03.20 в 20:29

Границите не са затворени за завръщащи се българи

Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани. Министерството на външните работи информира, ч е българските граждани могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под..

публикувано на 13.03.20 в 21:45

Деца не загиват от коронавируса, но са опасни заразоносители за възрастни в семейството

Децата са група, която е по-малко засегната от коронавируса. Още не е установане причината за това. Но Световната здравна организация обяви пандемия неслучайно. Това което се знае, че заразата не се предава по вертикален път. Майката не..

публикувано на 15.03.20 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са..

публикувано на 25.04.24 в 10:59