Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цвят и мерудия

Теория и практика на хаоса

Антония Енева
Снимка: Радио София

Здравейте, уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще прескачаме днес по диагоналите на изминалите дни. Досега се разхождахме, но това изисква едно друго състояние на душата - един друг екзистенц минимум, дето хем да ти е лежерно и спокойно, хем да ти е забавно и познавателно... А като гледам през рамо, то не останало - всичко е остъргано до кокал. За това ще прескачаме, като студентка преди изпит по западноевропейска литература, която току-що е разбрала за съществуването на Оскар Уайлд и продължава да си мисли , че „Идеалният мъж“ е всъщност Мартин Карбовски.

Както казва Атанас Мангъров „Това е като земетресение, като ураган, като природно бедствие“. За ковид епидемията го каза доцентът, но то си важи за всичко, което се случва около нас в момента.
Поне три са великите открития на 20-и век- теорията на относителността, квантовата механика и теорията на хаоса. Детерминистичният хаос е поведение на нелинейни системи във времето, което прилича на случайно, но не е такова по природа, защото се управлява от точни закони, изразени с уравнения. И аз доскоро вярвах в това – в логиката на хаоса и си казвах - има причина, то всичко си е пресметнато.

Ако си пиете редовно гинко билобата, а нея все още я има в аптеките, помните, че преди месец министър Сачева обеща детски добавки за всички с поетичната реплика: "Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно“.

Дотук обаче с поезията и детските за всички. Преди дни ГЕРБ се отказва от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства. Децата са си ваши. Има деца - има проблем. И Тиймс платформата също си е ваш ангажимент, защото повечето от подрастващите вече са у дома, на онлайн обучение, със или без родителски надзор. Според заповедта на просветния министър от 11 ноември, при постоянно нарастващ или голям брой на ученици и учители заразоносители на Covid-19 или с грипоподобни симптоми, директорите на училища могат да подават към министъра на образованието и науката аргументирани предложения за преминаване на обучение в електронна среда. Чиста работа - да му мислят директорите и те да се оправят с родителското настоятелство. Направени са анкети, а как се пише отговорност – с д или т няма значение. То ограмотяването да не е птичка, да избяга! Важното е да ги пазим - врабчетата, птичките и кокичетата - най-вече, че пролет иде и избори наедно с това! Светлото бъдеще ни зове, не бойте се деца, тогава и светофари няма да има, особено ония, дето си позволяват да мигат в червено: "От Мюнхен да тръгнеш, до Варна, а и до Бургас, а и до Истанбул, и да Солун, няма да има светофар. Виждате новите мостове, пазиме врабчетата..., спасихме кокичетата"... (Бойко Борисов)

Жестокостта ми се сломи...Аз като един отявлен привърженик на свободното слово, свободното придвижване и свободната любов изпаднах в нокдаун, не локдаун - да се прави разлика, като чух, че от Мюнхен до Варна, Бургас и Солун няма да има светофари. А кога ще стане това? Е, що е време, все е наше! Още Аристотел е смятал, че времето не може да съществува във вид на линия. В крайна сметка времето няма нито начало, нито край.

И що им е трябвало на Юлий Цезар и на папа Григорий да правят календари. У нас дати и крайни срокове са излишно разточителство на административен капацитет. Защото ние сме си държавата, в която всеки ден си е петък, 13-и... Кой ти гледа календара!

Ей, на - електронните медицински направления трябваше да са факт отдавна, последната дата, посочена от министъра на здравеопазването беше 6.11. Има ли такива - няма. А защо най-ясно обясни д-р Георги Миндов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София в ефира на една национална телевизия:

В четвъртък стана ясно, че Координационният център, който беше открит през септември и насочваше екипите и линейките на спешна помощ, каращи ковид пациенти към болниците, ще бъде закрит. Така да се каже - куцо решение се оказа.
"Какво мислите, че представлява този Координационен център? Един паркинг с 20 линейки и един лекар превърнат в кол-център, който върти по болниците." (д-р Г. Миндов)

Що пък нищо да не могат да направят - можеше телефон на доверието да стане поне. Така де, всеки има душа, каза премиерът:

"Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло. Вие сте познати лица, минете по коридорите, потупайте хората, успокойте ги. Всеки има душа.
А през това време икономиката и финансите да действат." (премиерът)

Дълговете продължават да висят, но виж душата, нея можеш да я нахраниш я с пилешка супа, я с чай..-. Прав е Мангъров – чай, супа… и надежда и мъдрост, добавям аз. В мигове на угнетеност и отчаяние ме крепи Фейсбукът на премиера. Винаги докосва нежните струни в моята душа на пътешественик. Как изглежда пътят за Белград Борисов показа  от джипа си разбира се, на здравния министър Ангелов и на шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов:
"Всичко това са нови мостове, Балтов, всичко това са нови кръгове. Всичко е направено в тиа месеци, докат' вървеше пандемията. Балтов, виж каква маркировка - бучи и те предупреждава, че не си на правилното място." (Бойко Борисов)

Ако можеше и за политиците да сложат такава маркировка - стъпва политик и всички разбираме, че не е на правилното място... Дано, ама надали!

Нямаше да има нужда от избори, народно въстание и нови машини за гласуване. Но като казах машини, мислите ми пак ме връщат към новия асфалт на магистрала "Европа", за да ми напомнят истинските ценности в живота - себеотдаването, благодарността и научните технологии:

- Няма стара машина тука, Ангелов.
- То само с нови техника става, г-н премиер, както в "Пирогов" - нов скенер, нов ЯМР (бел. ред - едрено-магнитен разонанс)... Само с нова техника се постигат резултати."

Прав е министър Ангелов. Дай боже в болниците ни да има повече такава техника! Що се касае до политиката обаче, само с нова техника и нови номера не става - трябват и нови хора май...

А до тогава, старите хора, онези извън политиката, ще продължат да се лутат по зелените коридори, онези в магазините и аптеките. В четвъртък по заповед на министъра бяха от 8 до 10 часа. В петък вечер се оказа, че от събота се добавя бонус часове от 13.30 до 16.30. Това към теорията на хаоса.
А практическият изпит съседката баба Данче абсурд да го издържи. С нейния факултетен номер 380422, пак ще забрави да купи аспирин. Туршия ли ще правиш, питам я аз. Не, бе, ще го пия, че бил дефицитен – отговаря ми тя и ребром ми вкарва въпроса: А утре кога ще пазаруваме? Е, знам ли, казвам й. Слушай радиото, той министърът ще каже довечера. Та, по живо, по здраво, бабо Данче, и вие уважаеми слушатели!

И нали си знаете - целият този хаос си е за Цвят и мерудия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03