Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Мата Хари, пунта мара и Околовръстното

Антония Енева
Снимка: Радио София

Здравейте, уважаеми слушатели. За Цвят и мерудия днес ще се разходим по диагоналите, извивките и дупките на свободната необременена мисъл и привидно неангажираща любов. От мен да знаете, последната не съществува. Но ако все още вярвате в противното, уверявам ви, ще дойде ден, когато точно като премиера ще изповядате: „Сега не искам дори да виждам жени“.

И може би точно поради тази уважителна причина, навръх Никулден, в неделя, Борисов вместо да се занимае с богоугодни празнични дейности, като например пълненето на шаран с лук и орехи, се озова на ветровитото Софийско околовръстно. Защо тази жертва ли, се питате вие - за да инспектира строителството и да честити празника на тружениците там.

С гордост и без предразсъдъци той обяви: „Днес пуснахме движението между “Младост” и “Горубляне”, а през следващата година ще е готов целият участък до АМ “Тракия“. Не знам защо, но това изречение довя в главата ми една крилата мисъл на един друг дългогодишен ръководител на държавата: „Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници“. Реконструкцията на 6-километровата отсечка от Южната дъга ще бъде завършена 2021 година и е на стойност 142.7 млн. лева.

Сметките ги правете вие, а за качеството е рано да се каже, че горният пласт асфалт още не е положен. Само дано не се окаже че през 2022 г. стартираме ремонт на ремонта - тържествено, естествено. Но спирам до тук, за да не излезе, че „внасям съмнения“, че тази чудесна, искрено вярвам, висококачествена дейност е „пунта мара, казано на преводен език“, както беше отбелязал премиерът преди ехее, повече от година, когато се развеждаха с Цветан Цветанов.

Мда, изкуших се за секунда, но няма да ровим в миналото. В такива лирични моменти се сещам за Махатма Ганди и неговата мисъл, че в световната история истината и любовта винаги печелят. Но тук иде реч за истинска любов, не за онази привидно неангажиращата, дето после трябва да даваш обяснения за нея пред чужденците.

Звъни ми онзи ден баба Данче - съседката, и вика: Ела спешно! - Защо - питам, да нямаш температура или джинджифилът ти свърши? – Не, бе, по любовни въпроси - ми казва тя, и пет минути по-късно от вратата ме застрелва с първия: - Ти знаеш ли коя е Мата Хари?

– Е, знам, казвам, стриптизьорка, куртизанка, красива шпионка. Вълнуващ образ. Може да е била жертва на политически игри, но може и умишлено да е успяла да сложи в краката си европейския елит по времето на Първата световна война.

-Този филм и аз съм го гледала, и аз го знам - нетърпеливо нарежда баба Данче. Нали помниш, 38-ма съм родена. И Грета Гарбо и Марлене Дитрих съм виждала в таз роля, даже сериала с онази хубавичката - Ваина Джоканте, гледах по телевизора. Ама за другата Мата Хари те питам, дето ходи и слага злато, пари по къщите на хората, после прави снимки, едно-друго и дим да я няма.

Е, вече ми стана ясно. Чела е вестници баба Данче и защото е фен на премиера, сега се терзае и нарежда: - Видя ли сега какво пише, горкото момче жени не иска да вижда вече, затуй все с Ананиев ходи. Личният му живот - провал станал, а тая шафрантия, същата като онази, дето Орхан Мурад пееше:

“...Мата Хари, ти си като Мата Хари .......ти си просто мъжеядка...”

Слушай сега бабо Данче, опитвам се да се вклиня аз в нейната ода за живота в самота на премиера. Тази Мата Хари, не ходи по къщите на хората, а в една строго охранявана резиденция. И както каза германският журналист Михаел Мартенс, притеснително е ако в една страна членка на ЕС и НАТО, държавният ръководител може да бъде шпиониран в леглото.

-Да, де, ама човещинка, на...- с насълзени очи вметва съседката. Виж какво пише милият: „Аз съм човек с човешки потребности“. И ето още как станало: „Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките в къщата ми“. Видя ли? Тя е шпионка, от КГБ-то, сигурно. Чуй, какво казва Бойко: „Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някой от опонентите ми (това са враговете - бел. баба Данче), които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската разузнавателна служба“. Знам ги аз тях, в СССР съм живяла едно време. В Одеса, на “Дерибасовска”. Какви хитри жени имат, какви шпионки. Ти руски знаеш ли?

- Знам - казвам аз.
- Тогава пиши в гугъл Мурка, да разбереш за шпионките.
- Дай края, да видиш какво става:

“...Ты зашухарила всю нашу малину 
    И за это пулю получай…”

Така де, финалът е един и същ. Те и Мата Хари в крайна сметка я застрелват. Според историците, малко преди това тя е казала следното: „За нищо не съжалявам! Разбрах каква власт може да има една жена над мъжете - над онези, които решават съдбите на цели народи. Светът се управлява от жени - от умни жени!“.

- Хич не ми ги хвали! - казва баба Данче, на хубава жена и на котка вяра не можеш да имаш. Най-много да объркат живота на някое свястно момче.
Та, изпихме кафето от цикория и си стиснахме по Удхаус ръцете с баба Данче, с репликата, че жените винаги са били и ще продължат да бъдат „пришката върху ходилото на човечеството“. 

А на вратата, моята мила съседка ми намига хитро и вика: - И ако разбереш коя е Мата Хари да ми звъннеш. Ей тъй, да знам, За цвят и мерудия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03

Фондация "Четири лапи" и район "Средец" с кастрационна кампания за бездомни котки

До 31 май продължава кампанията на Фондация "Четири лапи" и район "Средец“ за кастриране на бездомни котки. В програмата могат да се кастрират бездомни котки само от територията на район „Средец“. От „Четири лапи“ съветват хората, които искат да заведат бездомно коте за кастрация в клиниката, която е разположена на територията на конната база..

публикувано на 15.05.24 в 13:57

Отново да отворим сърцата си, пее Дивна в новата си авторска песен

"Осъзнах в последно време, че творчеството не е само да пееш, да свириш, да рисуваш. Ние проявяваме творчество с всяко едно решение, което вземаме ежедневно, което вярвам, че е в основата на това да живеем осъзнато." Това каза дивната певица Дивна  при своето гостуване в предаването “Добър вечер, София“. Певицата разкри, че за първи път си..

публикувано на 15.05.24 в 13:17

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език. Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни..

публикувано на 15.05.24 в 12:23
Надежда Георгиева в ателието си

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език. За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с..

публикувано на 15.05.24 в 12:04