Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София диша - "да смесим публиките"

Благотворителна изложба в подкрепа на София диша - „По-хубава, по-чиста и дишаща София“, разказана от Суни Данаджъ:

"С годините се развихме отвъд размерите на улиците. Първо беше "Шишман", после "Ангел Кънчев", "Пиротска", "Оборище"... Градът се преоткрива. Нека да не ни е страх да бъдем със себе си, преоткривайки пространствата.

Изложбата е в подкрепа на фондацията ни. Стоян Зиков, един от основателите на фестивала, дари своите творби, като средствата от продажбите им ще помогнат не само за възстановяване на фестивала, но и да работим по други проекти, като галерията ни на "Аксаков" 15 и подкаста ни "Видеокаст", искаме да създадем и медия от нов тип.

Много обичам разговорите с артистите, те са потънали в творческата си мисъл, докато аз мога да ги подредя и да ги свържа с някой. Те имат нужда някой да им помогне административно или с участие. Повечето творци са затворени в себе си, вглъбени са в това, което вършат и това трябва да се стимулира. Без изкуство наникъде не сме.

Фестивалът ще е на открито в три последователни дни в края на август. Активираме потенциала на града, обръщаме се към хората, които искат да споделят своята дейност. За всеки има по нещо. Най-важното е да смесим публиките."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:55

Поезията и природата

"Поезия/Природа" е темата на 16-ото издание на Международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Публичната му програма започва от 13 юни 2024 г. и продължава до 20 юни, съобщават организаторите от Фондация "Елизабет Костова". Тазгодишното издание на фестивала е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който..

публикувано на 10.06.24 в 12:22

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 64,06% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 11:51

Бай Данчо - готвачът на Тодор Живков е пресолявал ястието само веднъж

Йордан Стоичков, по-известен като Бай Данчо - готвачът на Тодор Живков, е готвил на различни места, за различни делегации, но винаги се е стремил да представя българската кухня. Започва своята кариера в ресторанта на "Копитото", където стажува след като е завършил тогавашния техникум по обществено хранене в София. "Там работех с един колега -..

публикувано на 10.06.24 в 10:45