Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 70 медици ще работят в спешната помощ по въздуха

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Това става ясно от проекта за създаването му, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство. Днес ресорният министър Асен Меджидиев обяви, че кандидатите да се обучат на такава медицинска помощ вече са набрани. Държавата планира и разкриването на два нови филиала на спешната помощ във връзка с предстоящия туристически сезон. Единият ще се намира в морския курорт Приморско, а другият – в родопския град Сърница.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще има 4 бази, в които ще се намират планираните за покупка медицински хеликоптери – в София, Варна, Долна Митрополия и Безмер. Чрез него ще се оказва лекарска помощ на болни и пострадали при инциденти, ще се транспортират донори, кръв и органи за трансплантация, центърът ще координира съвместни дейности между здравното министерство, авиационния оператор, МВР и други държавни структури. Годишната му издръжка ще струва около 8 и половина милиона лева.

Здравният министър, който посети Монтана и обяви, че в местната болница може да се направи една от хеликоптерните площадки, посочи още, че първите медици за помощ по въздух започват да се обучават.  

"Много желаещи има. Програмата е готова. След седмица започваме обучението, което ще бъде десетдневно и ще се провежда във ВМА".

А седмици преди началото на туристическия сезон, се планира разкриване на филиал на спешната помощ в Приморско. Там ще има два екипа медици с общо 26 души, които ще осигуряват денонощна медицинска помощ. В родопския град Сърница, близо до язовир Доспат, също ще бъдат назначени лекари, сестри и санитари - 20 души. Към момента там има спешна помощ само през деня, а при нужда се вика линейка от Велинград.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново да отворим сърцата си, пее Дивна в новата си авторска песен

"Осъзнах в последно време, че творчеството не е само да пееш, да свириш, да рисуваш. Ние проявяваме творчество с всяко едно решение, което вземаме ежедневно, което вярвам, че е в основата на това да живеем осъзнато." Това каза дивната певица Дивна  при своето гостуване в предаването “Добър вечер, София“. Певицата разкри, че за първи път си..

публикувано на 15.05.24 в 13:17

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език. Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни..

публикувано на 15.05.24 в 12:23
Надежда Георгиева в ателието си

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език. За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с..

публикувано на 15.05.24 в 12:04
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39