Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако си дал

8
Ивелина Антрова и Лили Осойска
Снимка: радио София

Първият по рода си благотворителен фестивал „София мото фест“ е от 23 юни до 25 юни в парковото пространство на Терминал 2 - Летище София. Фестивалът е уникална комбинация от множество активности, разположени върху площ от над 100 декара. Входът е безплатен.

Каузата е да популяризират значението и смисъла на донорството и трансплантацията. Фестивалът има за цел да събере заедно мотоциклетисти, лекари, трансплантирани хора, представители на НПО сектора, институции, бизнеса и др. поддръжници на каузата. Песента „Ако си дал“ в изпълнение на Емил Димитров е музикален символ на събитието. Със събраните средства, организаторите на мото феста ще закупят и дарят медицинска апаратура.

Даниел Капсъзов, моторист, изпълнител директор на фондация “Благотворителност и милосърдие“ и основен инициатор на събитието, разказва за неговата идея и кауза:

"Събитието е уникално, събрахме се всички софийски мотоклубове, обединихме почти всички НПО, работещи в сферата на донорството и трансплантациите, както и много трансплантирани. От мотористите не става донори, ние сме най-незащитени. Искахме да използваме прякора си "донори", за да ни чуят повече. Достигнахме до много хора. Целта ни е да съберем разнородна публика. Донорството е продължаването на човешкия живот. Да кажеш "да" на донорството спасява - един донор може да спаси 8 живота. 

Подкрепени сме от много болници, МЗ. Лекарите ни правят чудеса, но има нещо сбъркано в системата. Има огромно желание нещата да се случат.

Подкрепата е всеки да дойде, да се повесели, да види и чуе това, което ще се каже от нас и от трансплантираните. Никой не трябва да се притеснява да бъде донор - нищо не може да се отнесе на онзи свят.

Парадът на мотористите бе воден от председателя на НС, яхнал своя мотор. Повечето от трансплантираните плакаха при изпълнението на "Ако си дал", предоставена ни от сина на Емил Димитров. Беше прекрасно, с думи не може да се пресъздаде. Явно, че да правиш добро е заложено. Хората са с големи сърца. Ние сме хора, които сами трябва да си разрешим проблема. Системата сме я създали ние и трябва да ѝ посочим слабостите. Дори и един спасен човешки живот си заслужава. Светлината по пътя ни е най-важното."

Цветан Еремиев от мотоклуб "Атрокс" продължава по темата:
"Каузата помага да се спасяват човешки животи. Тя е национална, не е лична. Имаме в клубовете хора, които работят в здравни заведения и решихме хората да разберат какво е кампанията "Да за живот". 
Подкрепяме най-различни каузи, освен че си караме моторите. Ако има добра кауза, като се съберем я обсъждаме. Невинаги всички са съгласни, но едно хоби ни обединява. Хората, които карат мотори имат сходни идеи за живота. Все още има представа за нас като за престъпници, но 99% от нас сме нормални хора, които искат да правят добро. Да влезеш в клуб е трудно, трябва да се докажеш в кауза за идеална цел. 
Атмосферата е празнична. Направихме го грандиозно. Програмата ни е пълна с неща за забавление на деца и възрастни. Днес очаквам много повече хора. Всички софийски мотоклубове имаме шатри тук, всеки може да се запознае с нас и ако прояви желание, да се запише. В  мотоклубовете кандидатстването е тежка и дълга процедура, ние да разберем дали на човек му се участва в нашите каузи и обратното." 
Христина Йорданова от "София фестивал спийд" ни въвежда в организацията на събитието:
"Подготовката беше трескава, но организацията е перфектна. Предлагаме изложба с над 50 уникални автомобила, ретро сектор. При нас са и двата отбора на ТУ-София. Има живо рисуване на художник, посветил се на автомобилни брандове. Отговорността към шофирането се възпитава от ранна възраст и за децата ще има специална проява."
Тихомир Христов, лекар в Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков":
"Това е начин за спасяване на млади хора. Около 30 чакат за сърдечна трансплантация, около 1000 чакат за трансплантация въобще. Решението за донорство трябва да се вземе бързо след мозъчна смърт. За сърце, диапазонът е 6 часа, колкото по-малко, толкова по-лесна е трансплантацията. Редно е психологът в болницата да обясни на близките колко е важно дарителството. 
Нашата болница провежда кампании, подкрепяме всяка клиника, която иска да работи в тази насока. В тесен контакт сме с Агенцията по трансплантология и се взема решение след генетичен тест. Екипът ни е обучен и сме абсолютно подготвени с техника, не изоставаме нито по стандарт, нито по техника. Но няма достатъчно количество подадени донори.
Проблемът е в световен мащаб. Чакащите са в пъти повече от донорите. Може би тук сме недостатъчно активни със запознаването на повече хора с идеите за трансплантация. Информационната кампания трябва да се насочи към обикновения човек. Всички близки на донорите приемат, че животът на донора продължава в реципиентите и поддържат дълго време контакт с тях. След КОВИД хората продължават да се страхуват от вирусни инфекции, трябва да се извършват големи кампании за профилактика. Отворени сме към всеки, който има нужда от информация."
Лили Осойска от Сдружението на жените мотористи в България „Lady Bikers” разказва за сплотеността на мотористката общност в България и ролята на жените мотористи в нея. Ивелина Антрова също е част от сдружението:
"Ние сме може би от най-добрите потенциални донори, аз съм донор. Нямаме състезателен характер. Успяваме да даваме гласност на такива идеи. Страх и предразсъдъци са тези за донорството, както и тези, че жените не можем да караме мотори. Хора ги е страх от кръводаряване дори. Стига да се има възможност, трябва да се дарява и помага.
Не влизаш в организация като нашата с предразсъдъци. Когато имате нужда от помощ, ние сме там. От една страна е взаимната подкрепа. Другото е да се подстрекаваме за различни кампании - срещу рака на гърдата, срещу домашното насилие. Хората, които носят своите елеци показват с нашивките си на какво могат да разчитат на нас на пътя. Те са по-голяма отговорност. Имаме затворена ФБ група. Доста неформални сме, няма изискване за кубатура на мотора - приемаме всякакви. Младите са с манталитет "давай напред!"
Николай Филипов от секцията с кемперите подсилва лятното ни настроение:
"Представяме 10-11 модели, включително  нови и непознати на българския пазар кемпери. Започнахме да отдаваме кемпери под наем преди 4 години. Започнахме с 4, сега са 50. Интересът е голям, хората се връщат с огромни усмивки. Имаме хладилници, сателити телевизори, нивелатори. Всички наши кемпери са категория Б и могат да бъдат спрени на всяко паркинг място. Друга е темата с къмпингуването. Нямаме нужда от ток и вода, имаме нужда само от въздух. Средно имаме около 120 л вода. Предпочитани дестинации са Гърция и Турция. Изборът е огромен. В България с две ръце мога да поканя в къмпинг Велинград, както и на още няколко нови, основно в страната, има липса на морето."
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31