Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царица Мащерка, Обичниче и Страшниче

Искра Урумова за книгата ѝ "Коя е билката" по повод на Еньовден. „Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи: 

"В цялата природа и фолклор, магичният елемент е навсякъде. Заобиколени сме от стотици лечебни растения. Включвани са в магични обреди и стари ритуали.

Обожавам да скитам из планините, всяка година посрещаме Еньовден с мои съмишленици. Най-магичният празник! Вдъхновението ми е прекрасната природа, царица е мащерката.

Това не е енциклопедия за билки, има фитотерапевтична информация, но има и приказка за билка в човешки облик. Страшниче, омайниче, обичниче... Чудесен спътник за лятно приключение. Книгите са едни от последните пристани на нормалността."


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03

Фондация "Четири лапи" и район "Средец" с кастрационна кампания за бездомни котки

До 31 май продължава кампанията на Фондация "Четири лапи" и район "Средец“ за кастриране на бездомни котки. В програмата могат да се кастрират бездомни котки само от територията на район „Средец“. От „Четири лапи“ съветват хората, които искат да заведат бездомно коте за кастрация в клиниката, която е разположена на територията на конната база..

публикувано на 15.05.24 в 13:57

Отново да отворим сърцата си, пее Дивна в новата си авторска песен

"Осъзнах в последно време, че творчеството не е само да пееш, да свириш, да рисуваш. Ние проявяваме творчество с всяко едно решение, което вземаме ежедневно, което вярвам, че е в основата на това да живеем осъзнато." Това каза дивната певица Дивна  при своето гостуване в предаването “Добър вечер, София“. Певицата разкри, че за първи път си..

публикувано на 15.05.24 в 13:17

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език. Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни..

публикувано на 15.05.24 в 12:23
Надежда Георгиева в ателието си

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език. За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с..

публикувано на 15.05.24 в 12:04
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46