Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да играеш, но трябва и да знаеш

Геймъри от 134 СУ „Димчо Дебелянов“ грабнаха бронзови медали в училищната лига по електронни спортове – интервю с организатора на School Esports LeagueИван Кинчев, учениците от 134 СУ - Асен-Александър Петров и Ясен Билярски, както и  с тяхната преподавателка - Маргарита Великова:

Инициативата е за трета година, участваха 31 училища от цялата страна. Това е част от свободноизбираема извънкласна дейност. Там се учат и полезни неща - кариерно ориентиране, здравословно хранене, писане на проекти и т.н." (Иван Кинчев)

Маргарита Великова: "Идеята дойде инцидентно. Педагогическият състав е отворен, има занятие по насоките, другото са игри. Сега е по-трудна координацията. Имаме два отбора. Тези две момчета тук са двигателят на отбора, аз координирам."

Асен-Александър и Ясен: "Надявахме се да се представим по-високо, другата година можем да се представим на по-високо място."

"Сезонът бе с най-голяма конкуренция. Имахме представители и от по-малки населени места - Вършец, Попово. Състезанията са онлайн събота и неделя в учебната година. Изисква се доста постоянство и дисциплина. Финалите са на живо." (Иван)

Ясен и Асен: "Една игра е 30 рунда, стремим се да спечелим над половината. Играта е динамична, не е сложна. Играем три години, последните две сме на трето място. Отборът ни е от 5 човека. Състезанието и подготовката отнемат време. Научихме бързо да взимаме правилни решения. В някои играчи се развива лидерството и със сигурност спортсменското поведение. Развиват се както колективни, така и индивидуални умения."

М. Великова: "Преди всичко е създаването на екип. Играта е игра, но трябва да си много постоянен. Има такива, които се отказват. Не на последно място - не им пречи в училище. Като съм в училище - събираме се, обсъждаме, решаваме. Ние сме иновативно училище, засега само този клуб по интереси залага на игри. Създаването на игри помага на логическото мислене."

Ясен и Асен: "Със сигурност в образователната система има иновативни програми, може още повече да се интегрират повече игри. Зависи от начина на преподаване на всеки учител, но не всяка игра е подходяща за всеки предмет."

М.Великова: "Професията ни е консервативна, може да играеш, но трябва и да знаеш."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31