Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето дава по-различна душевност

5
Ангелина Абаджиева
Снимка: архив Солинария

Съвместна продукция с "Гларуси и шамандури" (с водещ Георги Янакиев) на радио Бургаси Радиокафе (Лили Големинова) от Галерия ArtSol в Созопол, една от сцените на младежкия фестивал "Солинария".

Спомените от стария Созопол - в началото е цигуларката Ангелина Абаджиева, дъщерята на Иван Абаджиев, която от години живее в Германия, била е концертмайстор на три големи немски оркестъра, лауреат на редица международни конкурси, сред които конкурса „Паганини“ (четвърта награда). За нея Созопол от детството е свързан с лятното кино, будката за сироп с виолетки или мента. Тя за трети път води майсторски клас в младежкия фестивал "Солинария". Дисциплината за нея е на първо място при артиста. "Лека полека да стане като навик, свиква се с нея." Има изключителен интерес към цигулката още от малка - от една осминка, купена от летище, като сувенир.

"За няколко урока не мога да покажа много неща, но мога да им покажа преходи, вибрато, смяна на лък. И да ги нахъсам. Главната задача на един майсторски клас е да мотивира децата."

Другият водещ на майсторски клас е Вили Стоянов - тромбон, който ще има и премиера на новия албум Sin – Thesis, записан с неговия секстет.

"Има много начини да опознаеш музиката чрез тромбона, много сцени, на които да музицираш с различни хора и да си разшириш кръгозора – това е битката, която водя. Не обичам да ползвам термини класика, джаз. Концертът, който Христо Йоцов написа за нас с Михаил Йосифов, например (концерт за тромбон, тромпет и оркестър) е уникален в много отношение."

И още за Брас-асоциация и Sin – Thesis:

"Нещата много се промениха, когато с Мишо направихме Брас-асоциацията, не мога да изброя всички проекти оттогава. Преподаването ме изнервя, защото децата са объркани. Липсата на възпитание, култура и отношение при родителите се отразява на децата. Свиренето трябва да е всеки ден поне по 4-5 часа, трябва дисциплина и отдаденост. За съжаление, българинът е талантлив, но мързелив.

На 14 юли представяме диска Sin – Thesis, предишният ден е концертът на учениците от майсторските класове "

Идеята за "Солинария", разказана от Йосиф Спиридонов, административен директор на фестивала "Солинария" и Почетен консул на Корея в Бургас:

"Представяме корейската култура, кухня. Знаете ли, те не се много различни от нас, по отношение на семейните ценности, например, те не са като в Западна Европа, веднага да се изнесат и да не се грижат за родителите си, напротив. Всички корейци са много музикални. Друг свят. Особено в икономическо отношение, за пример са.

Идеята за фестивала дойде спонтанно, обмисляхме я две години. В сърцето на проекта ни е да се даде сцена за изява на младежите. Сцената ни е уникална, на открито, впечатлява с гледка към Стария Созопол, а  атмосферата е много важна в летните фестивали. Аз самият съм тромпетист, свирил съм повече от 10 години в Бургаската опера. Музиката остава, тя дава много. Това е труд, който започва от 4-5 годишна възраст, поне 20-годишен труд, с много лишения, до започването на работа. Тази инвестиция, която правим, не е печеливша."

Галеристката Зоя Калафетова продължава представянето на фестивала:

"Солинария е името на малка местност в Буджака. Самата сцена е именно там. Изключително красива е южната част на Буджака. Фокусът ни са младите таланти и младата публика. Всички таланти са добре дошли. Първата изложба на Даниела Тодорова бе също тук, преди да отиде във Франция, тя сега подготвя нова, с един французин, ще я представим на 19 август".

"Морето дава по-различна душевност. Необятността му дава едно голямо сърце, в която има място за повече от всичко" - признава Даниела (интервю с нея четете утре на сайта ни).

Милена Добрева – създател и диригент на вокална формация Фортисимо, които откриват фестивала на 11 юли. Те два пъти са били победители в Музикант на годината на БНР:

"Ще открием фестивала и сме малко попритеснени, това е голямо предизвикателство. Подготвили сме разнообразен репертоар - от акапелен обработен фолклор до световна музикална класика. Минаваме и през поп и рок а капела плюс шлагери с инструментален аранжимент. Акапелните изпълнения са изключително сложни. Не прекаляваме със самочувствието и някога далеч не бях очаквала постиженията ни и всичко награди и концерти по света.

Трудно е задържането на върха - постоянни репетиции, обновяване на репертоара. Имам още две формации - малки деца, от детска градина до 3-4 клас. После по-големите "Морски песъчинки", които вървят по стъпките на "Фортисимо". Диригент съм и на смесен хор "Родна песен" към Община Бургас. Строга съм и държа на дисциплината - който оцелее, остава завинаги.

Трябва да приучим младежката публика да свиква с всякакви жанрове. Държим на качествената и стойностна музика."

Ангелина Негин е маринист и последен гост днес:

"Созопол, градът на спасението е спасение и за софиянци. Тук съм родена, майка ми е от София, а баща ми – созополчанин. Наблюдавам морето от малка и продължавам да го рисувам. Морето е усещане, което ме съпътства в живота, дори да съм далеч. Има силна притегателна мощ не само за хора на изкуствата. Всеки ден е в различни цветове. За всеки е много разнообразно и неизчерпаемо като сила, мощ и вдъхновение.

Няма да е естествено художник, израснал край морето, да не му е подвластен. Правя и портрети и в очите на хората, които рисувам, виждам душевния им свят и се стремя да го предам. Да се предаде това, което не се вижда. Същото е и с морето. 

Предстои ми тук в Созопол, юбилейна изложба есента, може би октомври. На 11 септември организирам и интересен пленер с даровити художници, не само от България, така созополското море пътува по света".

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

18-о издание на Националната библиотечна седмица

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03