Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начала без край

Най-новият хореографски проект “Начало без край” на Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик от Ню Йорк ще бъде представен за първи път пред българска публика на 22.07. За него, както и за новите инициативи и програми на танцов център „Дерида“, говорим с Атанас Маев:

"В нашата структура всеки изпълнява което е необходимо. Изграждаме далечни партньорства и връзки. Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик бяха още в 2014 в София като част от екипа на Сидра Бел. Те в последните години буквално избухнаха. Това е в рамките на резидентската ни програма, като от тази година трябваше да търси други партньори за тяхното пътуване. От две седмици са тук, репетират всеки ден усилено по 8 часа.

Ние ще видим за пръв път на сцена реализация на тяхната идея, това е само предпремиера. Заглавието е свързано до голяма степен с тяхното идване в София. Ребека е от Канада, Тушрик е от Южна Африка, но е базиран в Ню Йорк. Много са интересни движенчески и концептуално.

На 1 юли обявихме официално новата ни инициатива "Киноуикенди" - представяме танцово кино, документално, студентско, експериментално. А вчера пристигна екип от Китай, те ще останат месец в София и ще работят с млади български колеги, които скоро ще проходят на голямата професионална сцена. Очакваме и музикант, който ще се включи след няколко дни.

Това е една планета на хора на изкуствата, като погледнеш света отвисоко, имаме едни и същи цели. Правим връзки и мостове - един прекрасен проект е "Танцови истории", който има за цел да обединява самите изкуства, 4 компании от Европа да работят с 5 археологически обекти в Европа. Участваме още с 13 партньори. Посещавайки две места в Сардиния и Остия Антика, други близо до Солун и до Белград, ще изградим спектакли, специфични за тези пространства. Едновременно се обединяват публики и навлизаме в различни епохи. За да си в съвремието анализираш миналото, а бъдещето зависи от настоящето. Срещаш колеги от тотално различна орбита. Затова трябва да бъдем по-космополитни и да погледнем извън нашето его. Светът е различен, изкуството катализира нашето Аз. Ако искаме да развиваме цивилизации, трябва артистите да могат да правят света по-красив."

 

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03