Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички на борда на добрите каузи

Радиокафе гостува на пристанището в Несебър, където на 5 август на борда на яхта бяха раздадени поредните Bright Awards за бизнес и туризъм. Събитието е организирано от Балканска медийна асоциация, основен медиен партньор е БНР. Провежда се в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, които по последни данни са над 200 хиляди.

В началото слушаме Томас Панайотов - собственик на яхтена агенция на морски приключения и събития:

"Яхтингът не е само за богатите, има лодки от 200 лв на час, може да излезе по-евтино от плаж. Всяко събитие може да се направи на яхта. Организират се частни или групови, където се събират непознати.

Този бизнес е труден за хора без добро менторство. Ние сме връзката между клиентите и собствениците, които представляваме. В България мързелът е най-лесното нещо и трябва човек да се занимава с много неща, ако иска да успее. Когато видите усмивките на лицата на всички, означава, че си струва.

Сезонът не е това, което беше. Времетраенето не е 5 месеца. Много българи от чужбина сега са в отпуск тук. Чува се малко чужда реч. Слънчев бряг, Несебър и Влас не са само място за алкохолен туризъм и разврат. Стараем се да осигуряваме място за паркинг на Марина Несебър. Трябва да сме честни към хората, към себе си, да работим заедно." 

Йонка Максимова и Ахмед Хамед са наградени в категория "Туристически обекти/атракциони". Започваме с дамата, която е и шампион по конен спорт:

"Идеята за плаващата къще в яз.Жребчево е сбъдната мечта на баща ми, той е израснал по язовира, той си направи всичко от нулата. Тя е популярна за рождени дни, момински и ергенски партите, подписване на брак. Тя е с двигател. Движим се където си пожелаем по язовира. Цените са за масовата аудитория. Може да се наема и за нощувки, не само за мероприятия.

Страстта ми към конете се роди в конната база в Стара Загора. Доверих се на треньора, всеки ден яздех по 4-5 часа, за половин година успях да постигна второ място, заслугите 80% бяха на коня. Всичко в нашия спорт се продава. Конете са символ на благородство, сила, енергия. Конете продължават да ми отварят врати навсякъде, колкото и нескромно да звучи." 

Ахмед Хамед:

"В изложбата "Фараоните - по стъпките на египетската цивилизация и Тутанкамон" имаме 9 различни египетски приказки - за любовта, живота, науката. В момента сме в Двореца на спорта във Варна, след 18 август е в Бургас, до 19 септември.. Египет е древна страна и винаги е имал добри връзки с България, също древна страна.

Имаме в изложбата флакон с парфюм на Тутанкамон с лавандула и жасмин."

Сем. Антония и Ивайло Батинкови получиха награда в категория "Медицина":

"Вашето здраве е нашата работа" - това е нещото, на което държим. Ортопедия, фармацевтика, медицинска апаратура - доставяме ги до крайния потребител. Обучаваме лекарите как да използват апаратурата. Ние сме зад кадър. Тази година направихме 11 години - компанията е успешна, но прави и благотворителност. Работохолизмът помага.

Семейният ни живот по-скоро помага на работата. Важно е да не се смесват личното със служебното. Всички сме под режим. Мъжете са си мъже, но ние си присвоихме част от техните функции. Известността и красотата по-скоро помагат. Една усмивка обезоръжава. (Антония)

Фокусирали сме се към новородените и подрастващите - неоперативни начини на лечение на малформации, като шините за т.н. "пилешки гърди" - за една година проблемът е решен. Поемат се от Здравната каса. "(Ивайло)

Генералният директор и Председател на УС на БНР Милен Митев:

"Като обществена медия БНР трябва да подкрепя благотворителни събития. Малко се говори за хубавите събития. Изключително горд съм, че работя с колегите в БНР. Имаме страхотна история и традиция, но трябва да бъдем медия за всички, радиото трябва да е по-близо до хората.

Със силата на новите технологии достигаме по всички възможни канали до аудиторията. Дигиталната трансформация - да я използваме по най-добрия начин. Другото предизвикателство е да имаме мотивиран екип - хора, които живеят с Радиото.

Темата за промени в ЗРТ е отдавна - сегашното време изисква друга регулация и се нуждаем широк обществен консенсус. Каузата е да запазим доверието, БНР да се възприема като модерна обществена медия в интерес на хората."

Организаторите на събитието - Нина-Никол Хамилтън и Зий Ребело:

"Когато нещо се превърне в традиция, хората вярват. Другата година ще е за по-голяма яхта. Идеята за наградите е подкрепена от миналата година от Министерството на туризма.  Важното е да не следваме порочната практика за събиране на такси награди. Хората трябва да знаят, че са наградени не защото са си платили. Голяма част от номинациите идват от колеги-журналисти, които участват след това и в награждаването." (Нина-Никол)

"Тази година има по-малко туристи, което за мен не е много лошо. Но тук е прекалено презастроено и паркирането е почти невъзможно. Винаги съпоставям Калифорния и България. Там е рая природата да е каквато си е. Не е лошо, но от време на време трябва да има бар или ресторант. Трябва да има средна допустима черта. Почти е невъзможно да намериш ресторант на пясък, но имаш fire place за пикник. И тук има места, където хората да са по-близко до природата." (Зий)

Адв. Петър Николов връчи наградата на адв. Николета Метева в категория "Право" - те са и последните ни гости:

"Много е важно адвокатът освен да може да говори и да изглежда добре. Доколкото можем, помагаме безвъзмездно на многодетни, самотни майки, пенсионери." (адв.Николов)

"Предизвикателствата пред адвокатурата са многопластови. Няма нищо ново и непознато - първичният проблем е, че адвокатите сме извънредно затруднени от хаотичното законодателство. Законът вече не създава стабилност, причините са много, но това се отразява на качеството на съдебната дейност. Трябва да реагираме на всеки проект, който засяга правата на гражданите." (адв.Метева)

"Адмирираме увеличаването на наказанието за подобен вид прояви (б.р. - последните промени в ЗЗДН и НК), но по-високите наказания не намаляват автоматично броя на престъпленията и тежестта им. Интересно как ще се докаже една интимна връзка. Може да се създават проблеми в личния и служебния живот от тази недомислица. Много важна е превенцията - полицията трябва да респектира, а там масово се връщат жалбоподатели. Тя трябва да започне още в семейството, в училище - децата повтарят това, което са видели, това е семейна карма. Законът не трябва да се използва като бухалка - фалшивите дела са голям дял. Законът е да защитава пострадалите." (адв.Николов)

"Много трудно в началото ще се направи диференциация - в началото декларациите трябва да се доказват. Като жена съм имала посегателства - на имуществото, физическо. Без медийна гласност много трудно може да се реагира бързо с мерки за защита. Истината е, че жертвата се чувства виновна - трябва да мълчи, за да не се случи най-страшното. Трябва задължително да се сигнализира на тел.112, обаждайте се първо там, преди да потърсите друга специализирана помощ. За съжаление домашното насилие се разраства." (адв.Метева) 



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредникът между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София до бул. Гоце Делчев до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде..

публикувано на 17.05.24 в 15:18

"Игрите на срама" - четене на нова асоциална поезия ще се проведе тази събота

Александър Арнаудов - главен редактор на онлайн списанието "Нова асоциална поезия" разказва за поредния 48 брой на изданието, който ще бъде посветен на риалити форматите и тяхното отражение върху обществото . Традиционно броят ще бъде представен с театрален пърформанс от трупата "Еделвайс" и с творбите на някои млади или утвърдени..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

Сценичното изкуство в помощ на опазването на околната среда

На 21 май 2024 г. (вторник), от 18 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – София ще бъде представен иновативният подход за устойчиво развитие в културния сектор "Театър на колела", разработен от екипа на италианската компания Mulino ad Arte. Екипът на Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) отправя..

публикувано на 17.05.24 в 14:38

Иглика Иванова: Медийната грамотност е движеща се мишена

Коалиция за медийна грамотност от години организира различни инициативи, насочени към младите хора. Коалицията обединява организации в областта на журналистиката, образованието и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Медийната грамотност е движеща се мишена, коментира пред Радио София Иглика Иванова..

публикувано на 17.05.24 в 13:07

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28