Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 и 25 октомври

В София ще се проведат пешеходни обиколки за глухи хора

Виктор Топалов представи в предаването "Добър вечер, София" инициативата „Пешеходни обиколки за глухи хора“ с жестов превод от Борис Бъндев.

С хубави думи от Топалов за Борис Бъндев започна разговорът:

"Той наистина прави много за неговата кауза, изключително активен е, смятам, че човек толкова отдаден на това което прави, заслужава много повече популярност от тази, която той има".

За провеждането на предстоящите обиколки, организаторите са избрали едни от най-популярните софийски локации – идеалния център на София, "Ларгото", храм "Александър Невски", базиликата "Света София" – емблематични места, които всеки гост на София посещава.

 С какво е по-различна тази инициатива?

"Не сме правили досега нещо такова и доколкото успяхме да открием, не е правено изобщо в София, но пешеходна обиколка с жестов превод е нещо, от което има голяма нужда", твърди Топалов и допълва: 

"Включихме именно тези обекти, защото за голяма част от глухите хора в София и България, културните продукти и събития са изключително недостъпни." По думите му до момента тези наши сънародници със слухов проблем, не са имали възможност да се включат пълноценно с истински превод в реално време, какъвто ще предостави Борис Бъндев.

Виктор ще разказва историите на популярните обекти, а Борис ще ги превежда, ще има възможност и за дискусии с въпроси.

"Историите ще бъдат точно тези любопитни и редки истории на които съм успял да се натъкна през последните 7 години, откакто водя обиколки. Те ще бъдат непопулярни, за разлика от обектите към които принадлежат", увери Топалов.

"Обиколките са само за глухи хора, а групата е с лимит до 20 души. Това е така, заради най-важното нещо – видимостта към водещия, която трябва да е налице през цялото време, общувайки с преводача и мен, те да могат да научат всичко", уточни той.

Всъщност, групите ще бъдат две.

"Едната ще посрещнем на 18 октомври, другата на 25-ти, между 17:30 и 19 часа", поясни още Топалов. И добави:

"Радвам се, че работим заедно с Борис Бъндев и ще можем заедно да осъществим това, за което чакаме от месеци и ще запълним една празнота, която много се надявам да продължи да се запълва и с бъдещи събития".


Борис Бъндев също се включи в разговора.

Технологиите днес наистина са много напреднали, но пък жестовият език остава комплексен и уникален в своята същност.

"Според мен, по-евтино е и някак по-ефективно всеки да се ангажира лично да научи 20, 30, или 50 думи на жестов език. Това е много полезно предизвикателство, което много може да те развие като човек", твърди той.  По думите му технологиите са донякъде развити, но не до там, че да могат да го разчетат.

А относно пешеходната обиколка, той отново повтори нейната мисия:

"Това е един страхотен шанс – и за глухите хора и за всички нас, да опознаем града по един много по-различен начин, така сякаш никога не сме го познавали досега. И много е важно да не приемаме нашия град за даденост, защото има много голяма магия в историята му".

Пешеходната обиколка за глухи хора "Тихият град" ще се проведе на 18 и 25 октомври от 17:30 ч. пред храм-паметника "Свети Александър Невски". Участието в обиколката става с предварително записване на специално създадена за целта интернет страница.

Подробности чуйте в разговора в звуковия файл, за да разберете и за още едно градско събитие.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София". „Такива проекти носят със себе си определени противоречия, засягайки темата за паркоместата, които..

публикувано на 13.05.24 в 09:34

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00