Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 22-рото издание на "Банско филм фест"

Снимка: Банско филм фест

22-рото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино "Банско филм фест" ще стартира днес, 22 ноември и ще продължи до 26 ноември.
Той се организира в града с подкрепата на Община Банско.

"От над 350 ленти, които дойдоха от целия свят, селектирахме 85 от 39 държави, които ще бъдат прожектирани в няколко зали“, разкри основният организатор на събитието Натали Петрова. Тя допълни, че всички филми са премиерни с изключение на един-два български.

Премиерните филми ще ни запознаят с най-новото от световната документалистика на тема алпинизъм, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски, спелеология, религия и култура на планинарските народи и целия спектър на аутдор активности.

„Създаваме един празник свързан с духа, философията, познанието, показваме филми, които са заснети на най-трудните екзотични точки на планетата, същевременно това са едни истински истории на границата между игралното и документалното кино“, изтъкна Натали Петрова.

За пръв път в рамките на фестивала ще има наситена анимационна програма. Очаква се международно жури да присъди награди в 9 категории.

Ще има интересни акценти и извън филмовата програма.

Чуйте подробности в интервюто на Роман Михайлов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет.  ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС Нинела Върбанова, съпредседател на сдружение "Ангели на..

публикувано на 16.05.24 в 13:36

HopaSus: Технологиите като мотиватор за физическа активност на младите

Ковид пандемията накара да преосмислим много човешки дейности, тласна и образованието в дигиталната сфера. Учителите по физическа култура и спорт също се сблъскаха с безпрецедентни предизвикателства. Заедно с Румъния, Литва и Сърбия, България участва в нов проект, който прави връзка между дигиталното образование и физическата активност...

публикувано на 16.05.24 в 12:44

"Хирон" - дебютна изложба на младия фотограф Ивайло Груев

Проектът "Хирон" на документалния фотограф Ивайло Груев е вдъхновен от дълбоката връзка между конете и хората и цели да я изследва чрез силата на визуалния разказ. Връзката между конете и хората води своите корени от незапомнени времена. Благородните животни първоначално са били опитомявани за транспорт, селско стопанство или военна служба, но..

публикувано на 16.05.24 в 12:35

Столичните общински съветници от “БСП за България” искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Кметът на София Васил Терзиев да освободи от поста зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов, призоваха от Местна коалиция “БСП за България” в Столичния общински съвет. Причината е  въведената реорганизация на движение по бул. ”Патриарх Евтимий”, бул.“Фритьоф Нансен” и бул. “Витоша”, и възникналото обществено недоволство. От групата заявиха, че..

публикувано на 16.05.24 в 11:58

Бивше незаконно сметище ще бъде превърнато в паркинг на СДВР

"Считам за абсолютно недопустимо в 21 век изчистено нещо само преди една седмица, или две в момента да е в такова състояние. Вариантът, през който ние можем да решим даден проблем максимално да въвлечем хората и държавата в дадена кауза." Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 16.05.24 в 11:00

Ще върнат ли полигоните в обучението на шофьорите?

За това какво може да се направи за безопасността по пътищата заради зачестилите инциденти и как трябва да протича обучението на водачите говори Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция безопасност по пътищата. По думите му пътнотранспортните произшествия са случайни събития, които не са планирани. "Всеки смята, че със своите действия той..

публикувано на 16.05.24 в 09:49

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15