Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не следвай пътя там, където те отвежда

Добринка Табакова, българската композиторка, която е Compоser-in-residence на BBC – за видеоклипа към нейната пиеса "Каменна следа", вдъхновена от Епископската базилика в Пловдив и за поканата да напише Реквием за годишнината от революцията в Румъния, който миналата седмица е бил изпълнен в Европейската столица на културата Тимишоара: 

"Каменна следа" е написана за петата годишнина на фестивала "Неотъпкана пътека". Направихме видеото в самата Базилика. Израснала съм с откриването на това забележително място. Базиликата е била най-голямата по площ в Източната Римска Империя. Тепърва ще бъде откривано значението на това място. Много от елементите на мозайките са закодирани в музиката - акорди, мелодии.

Годината бе пълна с много професионални интересни проекти. Връщам се от Тимишоара - бяхме поканени композитори от 7-те страни с "революции" в 1989. И късметът и талантът трябва да си дойдат на мястото. Работих и със специален хор за годишнината на Робърт Бърд. Културните връзки са може би най-здравите."

ДобринкаТабакова, композитор

Родена в Пловдив, Добринка Табакова живее и твори в Лондон от 1991 г., където завършва консерваторията "Гилдхол" и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката ѝ, която Уошингтън Таймс определя като "дълбоко вълнуваща", е представяна на различни европейски музикални фестивали, сред които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) иТъмни музикални дни (Исландия). Табакова е била резидентен композитор на Летния фестивал в Давос (Швейцария) и катедралата "Св. Богородица" вТруро (Корнуол, Великобритания), както и на Лайпцигския оркестър MDR и Оркестъра на град Стратфорд (Великобритания). Композирала е творби по поръчка на Кралското филхармонично общество на Великобритания, BBC Radio 3 и Европейския съюз за радио и телевизия.

През 2014 г. дебютният ѝ авторски албум "Струнни пътеки", издаден от ECM Records, е номиниран за награда "Грами" в категория "Най-добър класически компендиум". През 2017 г. Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на  BBC. Тя е носител на наградата за химн за Златния юбилей на кралица Елизабет II и Първа награда и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация "Сорел" в Ню Йорк. Сред другите ѝ значими проекти са "Безсмъртният Шекспир" – кантата за 400-годишнината от смъртта на Шекспир през 2016 г. и двойният пиано концерт “Заедно да не забравяме да танцуваме / Векове медитация“ за Фестивала на трите хора във Великобритания, който през 2019 г. беше обявен от фондация PRS за една отнай-добрите съвременни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на ВВС – бе избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от критиците на списание "Грамофон". През 2021 г. Табакова завърши оркестровата си "Земна сюита" за Концертния оркестър на ВВС и цигулковия концерт "Търпението на дърветата" за Международния манчестърски фестивал. През 2022 г. е избрана за резидентен композитор на Симфоничен оркестър "Хале" (Манчестър, Великобритания).

В близко бъдеще се очакват нейни записи и премиерни изпълнения със Симфоничен оркестър "Хале", турне с Вокален ансамбъл "The Sixteen" в големите катедрали във Великобритания по случай 400 годишнината от смъртта на английския композитор Уилям Бърдс, две нейни нови произведения и нов авторски албум, издаден от ECM Records.

„Не следвай пътя там, където те отвежда,тръгни където няма път и остави следа“ 

От „При корените на тревите” (1903) на Мюриел Строуд




По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03