Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгите-игри на Никола Райков са за малки и големи, търсят ги и в Китай, и в САЩ

Снимка: Личен архив

Ето една топла среща в радиоефира с писателя Никола Райков. Неговото творчество за възрастни получава признание и редица награди, но той става истински популярен с първите си детски книги и само за няколко години се превръща в един от най-обичаните детски писатели на България. Книгите му са продавани в многохилядни тиражи. Носител е на над 10 награди и номинации. Никола Райков е известен високохуманните си възгледи и споделя безплатно своите произведения в електронен формат.

Книгите му са доста по-различни от всички попадали досега в любопитните ръце на малките читатели. Те са приказки-игри, насочени към децата, които сами избират какво да направи главният герой и историята се развива по различен начин, като дава много варианти на прочит с около 20-30 различни края.

“По-късните издания имат и доста по-сложна игрова система – обикаляне по карта, събиране на предмети под формата на картички. Насочих се и към настолните игри, част от тях са в същите вселени, в които се развиват и книгите ми, част от тях в собствени. В по-късен етап се появяват и настолните игри за възрастни“, споделя писателят, допълвайки, че е отдаден на тази дейност вече над 10 години.

Никола Райков е популярен и в Китай.

„До договора с Китай се стигна по една случайност, ако можем да кажем, че има случайности - чрез едно момиче, което завърши Българистика в Пекин и се свърза с мен. Моите книги са налични безплатно за изтегляне, но не само на български. Доброволци правят преводи на различни езици, след което качваме и международните преводи. Тя се свърза с мен, за да започне превод на първата ми книга “Голямото приключение на малкото таласъмче“, за което аз с удоволствие се съгласих“, разказва той.

По-късно писателят е поканен на изложение, организирано от българо-китайско дружество с интерес към неговото творчество. Впоследствие към него проявява интерес и китайско издателство, с което сключва договор.

Неотдавна писателят подписва договор и с издателство в САЩ. През 2024 г. там ще издадат последната му настолна игра “В страната на чудесата“, ориентирана към по-възрастна аудитория, но плановете са да достигнат и до децата с “Таласъмски истории“ и “Невидим свят“.

Съветът към младите писатели е: "Да пишат. Просто да пишат, защото няма друг начин човек да стане по-добър в това, което прави, освен да го практикува."

Още аспекти от интересния разговор на Десислава Попова с писателя Никола Райков, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46

"Под езика: част втора" - типографските идеограми на Дамян Дамянов

Проектът „Под езика“ стартира първоначално през 2016 г. само за забавление във Фейсбук. По свой начин, художникът Дамян Дамянов решава да отбележи най-българския празник – 24 май. Захваща се с кирилицата и започва да преобразява всяка буква от нея, така че да илюстрира значението на дадена дума. Получава се колекция от 30 идеограми. През 2018 г...

публикувано на 03.05.24 в 11:38

Временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски" за Великден

Въвежда се временна организация на движението във връзка с честване на Възкресение Христово на 05.05.2024 г. на пл. „Св. Александър Невски“, съобщават от Столичната община. От 08.00 часа на 04.05.2024 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на: пл. „Св...

публикувано на 03.05.24 в 11:05