Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за хубаво

Радиокафе гостува на община Цариброд - Република Сърбия. Ще говорим за традициите и обичаите на хората тук, бита, празниците и делниците. Пръв гостува Зоран Джуров – член на временен орган на община Цариброд и член на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия (НСБНМ):

"В Цариброд празнувахме преди 13 дни. Няма да забравим 2023 - тя бе изборна и тази година трябва да сформираме нова общинска власт. Данните от преброяването бяха представени в 2023. Най-значимото бе приетата инициатива за отваряне на нов граничен пункт до Цариброд и вярвам, че скоро тя ще е приета от българска страна. От Цариброд не по-малко от 500 души ежедневно пътуват до София. Лятото е голям поток.

В новия Общински съвет Сръбската прогресивна партия има абсолютно мнозинство, Демократичната партия на българите също ще е част от управляващото мнозинство. В индустриалната зона ще има възможност за още един завод, инвеститорите ще решат за какво. До няколко години трябва да се изгради и нова пречиствателна станция.

По принцип винаги сме срещали разбиране от българските институции, понякога имаме нужда някои неща да се решат по-бързо, като новото КПП. Община Цариброд ще поеме по-голямата част от разходите по построяването му. За начало може да е временен през лятото. Диалогът трябва да бъде издигнат на по-високо ниво. Има проекти, които се решават от медиите и от НПО.

Имаме и начално училище с паралелка на български в пети клас, има 5 деца, но засега това е добре. След като завършат гимназията, почти всички отиват да учат в България. Засега по-малката част се връщат тук, целта е да се връщат повече и да могат по-лесно да пътуват. Да имат свободна комуникация с България. И да могат да работят от дома дистанционно за български фирми."

Следващият гост е Саша Костов – директор на Центъра за култура:

"2023 бе много интересна, цялата година с големи проекти като нов начин на функциониране на културния ни център. Основната ни цел е наблягането към младите. Искаме да запазим културата сред тях, да ги вдъхновим в усещане за хубаво. Театърът ни е на 135 години. С парите от пиесите са открили библиотека. Тя също празнува годишнина.

Имаме връзки с читалища в България, като театър играем една и съща пиеса и на сръбски, и на български. С тези на български се явяваме на фестивали в България, печелим награди - например на фестивала на любителските театри в Тополовград имаме три златни награди, познават ни и ни се радват, приятели сме с населението там. Имаме тук Балкан театър фест, идват трупи и от България, и от други балкански държави. В момента върви проект "Театър без граници" заедно с театър от София и с театър от Перуджа, правим "Женско царство". Малко е трудно с пътуванията, но пролетта ще е готова.

Слушаме и журналиста Весна Алексова:

"Коледата е по традициите на нашите баби. Носи се слама, която се слага под трапезата - за плодородие и здраве. И аз съм била коледарче, давали са ни орехи за здрави зъби. Майка ми ми е казвала, че преди войната като коледари са ходили млади момчета, които е трябвало да се женят. По някое време на 13 срещу 14 празнуваха музикантите, които са работили на 31 декември - затова я наричаха и "музикална нова година".

За празника Василие са прави Васина торта с много орехи, кисело зеле със свинско на тих огън, "да шепне", както казваше баба ми. Традициите по време на Югославия се пазеха мълком. Има и обичай, който по-малко се знае - жените в мъжки дрехи, мъжете в женски."

Д-р Ангел Йосифов – член на НСБНМ е поредният ни гост:

"Доволен съм, че на края на кариерата си работя в моя град. Ние сме поликлиника без много специалности. Има хора, които се лекуват в частни и в държавни клиники в България, най-вече във ВМА. Тук става все по-трудно да дойдат доктори, особено със специалност. Има пространство нещата да станат по-добре. Нямаме достатъчен брой лекари, които да могат да специализират в София.

НСБМ се занимава с образование, култура, радио Цариброд има програми на български. Не сме далеч от Босилеград, но не сме сплотени, не действаме като малцинство, което да работи успешно, може много повече. Важно е да си съхраним корените. Помагаме на Сърбия за влизането ѝ в ЕС. Децата ни са добре дошли да учат в България, проблем е получаването на българско гражданство - трябва да е по-бързо, нашите дядовци са били в България и въпросът с гражданството трябва да се реши веднъж завинаги, а не 5-6 години да чакат българско гражданство." 

И още един колега - Борис Лазаров – журналист в РТ Цариброд:

"Оставаме основния архив на това, което се е случило в последните 30-40 години. Нещо трябва да се промени в Закона за местните медии тук. Идва приватизация, която ни води до проектно финансиране, но не можем да караме дълго така. Добре, че Общината има добро отношение. А и в Сърбия много други местни медии затвориха. Надявам се на положително развитие.

С децата направихме нови спектакли в театъра. А проектът "Театър без граници" е с роден в Тополовград българин, който живее в Перуджа. Пиесата е по Ст.Л.Костов, адаптация на оригинала - играем го само 6 от 12-те души в пиесата. Изправихме пиесата на крака, премиерата е запланувана на 1 март. Получава се."

Финалът е с Иван Димитров – земеделец, бивш работник в метеорологична станция Цариброд:

"Занимавам се с атрактивно, екзотично земеделство - отглеждам калифорнийски червеи, правя биотор, имам лешници и пчели. Завися доста от Господа. Помага ми, че съм работил в метеорологията, нищо че не съм бил синоптик. Използвам субсидии за кошери, пръскачки. Не е правилно да няма обратна информация какво става след двете години на проекта. Не може да получаваш пари за етнотуризъм с две колелета от волската кола на дядо ти, отърколени на двора. Иначи си имам свои клиенти, които познават продукцията ми - и от вкъщи, и по интернет. Не съм станал богат, но имам стабилно попълнение на семейния бюджет."

По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35