Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик създаде комикс, който по забавен начин разказва за ЕС

Зам.директорът Геновева Маркова и ученикът Владимир Антов от 1-во СУ, с Крис Илиев
Снимка: Радио София

В Деня на световното образование, 24 януари акцентът на срещата ни в "Добър вечер, София" е иновативен, образователен и забавен. Гостуваха Геновева Маркова – зам.-дир. на 1 СУ "Пенчо Славейков" и Владимир Антов – ученик в същото училище, които разказаха за съвместната си работа по Програмата "Училища – посланици" на Европейския парламент.

"Работата по тази програма е интересна, понякога трудна, понякога предизвикателна, но най-удовлетворяващата част от нея е връзката ни с младите хора, възможността да ги стимулираме и непрекъснато да се развиваме заедно", подчерта Геновева Маркова.

Програмата "Училища-посланици на Европейския парламент" е инициатива на Европейския парламент (ЕП). Тя съществува във всяка една държава-членка на ЕС и в този смисъл сме едно голямо семейство от много училища в цяла Европа, които се подкрепят и са свързани помежду си, организират срещи в които разискват дейностите си за предстоящата учебна година, съвместни проекти, инициативи, информационни дейности.

"Програмата има състезателен характер. В България координатор е Бюрото на ЕП, с което сме в тясно сътрудничество, освен това сме в непрекъсната конкуренция в нашите дейности с още над 160 училища в страната. Интересно е и забавно да работим", разкри тя. Освен това допълни, че същността на програмата е да популяризира дейностите и идеите на Европейския съюз, тъй като при срещи с евродепутати често става ясно, че много млади хора не разбират как функционират европейските институции.

Ученикът Владимир Антов е авторът на "Еврокомикс", негови са илюстрациите и текстовете в изданието. Той споделя, че е реализирал идеята постепенно от лятото на 2023 година.

"Започна като проект, който не очаквах да стигне до тук. Беше много забавна и приятна работа, в същото време отговорна задача, която целеше да се популяризира знанието за Европейския съюз сред други млади хора – историята около създаването на ЕС, укрепването му, присъединяването на различните държави членки и други по-важни неща, които е добре да се знаят", посочи той.

"Еврокомикс" предлага нещо по-забавно, креативно и различно, което не просто да отворят и прочетат някъде, но друго е и да го видиш, посочва авторът.

Главният персонаж в комикса е гълъбът Кевин, който е талисман на 1 СУ от много време.

"В "Първо" има много гълъби, което е странно по принцип, но те спокойно се разхождат в коридора най-често и не е специална гледка да видиш как лети гълъб срещу теб. И той като нас е посланик на ЕС за училището", допълва ученикът Владимир Антов.

Вътре в самия комикс присъства и една стилизирана евро банкнота, като част от разказа за приемането на евровалутата.

Още интересни детайли, чуйте в разговора на Крис и Деси в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35