Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радомир се събужда

6
Паркът в Радомир
Снимка: архив БНР

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът Кирил Стоев:

"Кметът работи 24/7, всеки ден е работен. Радомир се събужда от сън и скоро ще стане прекрасно място за живеене. Имаме 32 населени места. Радомир е създаден като аграрен град, през индустриализацията е създаден още през 60-те завод Електрик, после е ЗТМ, плануван за над 10 хиляди, в момента са около 150-60. Оранжерийният з-д се занимава с метални конструкции, имаме и нови модерни предприятия за климатици и обработка на неръждавейки. Имаме добра комуникация с ръководителите им.

Има прекрасни места, които могат да бъдат реформирани и да привлекат туристи. Местността "Дивите божури" е прекрасна, трябва да се рекламира за планински туризъм, особено когато цъфтят божурите.

Жителите на града са около 13 хиляди, в цялата община - около 22 хиляди. Сега прирастът не е такъв, няма много младежи, това е един от проблемите. Искаме да ги задържим, но нямаме и спортна зала. Има забавяне темповете на пътуване към София, има работещи, пътуващи от София за фармацевтичния завод в Радомир.

Приоритетите са инфраструктура - водоподаване, особено в отделни села, където тръбите са морално остаряли. Имаме разговори с потенциални инвеститори. Опитваме се да оправим максимално бързо това, което можем. Надявам се в най-скоро време да реконструираме парка. Туристическият потенциал не е усвоен. Проблем са и бездомните кучета - особено в селата, трябва да се изгради общински приют за най-агресивните."

Следва адвокат Пламен Димитров - юрист на Община Радомир:

"В 2019 намерих с. Долни Раховец, впечатли ме, къпем се и поливаме градините с минерална вода. Селото е хубаво. Тук се отглежда един от най-хубавия чесън, според "Нешънъл Джиографик" е трети в света. От миналата година започна много добър фестивал на чесъна.

Един юрист е длъжен да защитава интереси. Имаше 15 дела срещу общината в 2023, 10 от които за ухапване от кучета. Исковите молби са едни и същи, кучето си остава същото, хората са различни. Според ветеринарната лекарка кучето е кастрирано и не е агресивно.

С г-н Стоев бяхме конкуренти, програмите ни се доближаваха. Радомир трябва да стане предпочитано място за живеене."

Слушаме и Станислава Генадиева - заместник-кмет по култура, образование, социални дейности, младежки дейности и спорт, проекти:

"През цялата година имаме планирани културни дейности. Акцент е празника на града - Димитровден. Преди това е Празникът на бозата, тази година ще надградим Фестивала на чесъна. Имаме много самодейци. Работим много добре и с образователните институции, Младежкия дом.

Имаме 3 детски градини, 2 държавни училища, 3 общински в града и 3 в селата. Ежедневно има осигурен транспорт за учениците от селата. Голяма част продължават обучението си във ВУЗ - в София и Благоевград. 

В социалната сфера работим по програми на МТСП и АСП, имаме Център за настаняване от семеен тип, Дом за стари хора - радостно е, че хората получават адекватна и навременна грижа. Лица с увреждания могат да работят в социални предприятия. Ежедневно ни търсят с всякакви, вкл. социални проблеми.

Спортните съоръжения не са достатъчни. Има проект за изграждане на мултифункционална зала. Имаме одобрено финансиране 50% от ММС за покрит тенис корт, останалите са общинско финансиране. През май ще направим маратон. Довършваме и проект за артистично ателие за уязвимите групи деца. Надяваме се да развием и културния туризъм."

В разговора се включва и Владимир Димитров – старши треньор на ФК „Струмска слава“, общински съветник:

"Клубът се създава в 1927 от два предишни клуба. Футболът в Радомир е на добро ниво, по-добри сме от окръжния град Перник, гордея се, че вече осма година сме сред най-добрите отбори в България. Трябва да милееш за спорта, цялата ми кариера е била в Радомир. Много труд и нерви ни костваше минаването в по-горното ниво. Ще останем само на издръжка на общината, твърде малко се отделя внимание на спорта от държавата. 

Изключително впечатление ми направи уникалната база в Айндховен, 14 затревени терена и деца от 4-5 години, това даже не можем да си го мечтаем. Едно дете е по-добре да спортува, отколкото да е пред телефона и компютъра. Почти не се четат книги, тази тема ми е болна. А масово децата са с наднормено тегло. Не може в начално училища да няма учител по физическо, не може учителка в костюм и с токчета да прави това. Преди се правеше физзарядка, влизаш в час по-енергичен.

За един малък град всички се познаваме и обратната връзка с всички избиратели е повече от добра. Досега обаче нямаше чуваемост и обратна връзка. Посетихме всичи населени места. Проблемите на хората са най-вече от битов характер - липсата на вода, пътищата, бездомните кучета. Решенията са по-дългосрочни, изключително трудно е всичко да се реши на момента. От три месеца сме и няма как с магическа пръчка да решим трупаното с години. Малко повече търпение!"

Финалът е с Гергана Здравкова - заместник-кмет специализирана администрация, техническа служба, инфраструктурни обекти:

"Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат необходимост да сме сред тях, да има чуваемост.  Нещата трябва да се приоритизират. Трябва да се изгради доверие в администрацията.

С. Дрен беше доста по-населено с млади хора. В последните 2-3 години има търсене от страна на младите, особено с работата от разстояние, млади се заселват там и искат да се подобри страната. Направиха фондация, събират хората на различни празници. Преди имаше период на леко отчуждаване, но от 2-3 години нещата се променят. Много е хубаво да ги подкрепим - да се връщаме към родните си места. Младежката енергия трябва да създаде по-добър облик."








По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35