Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и перспективи пред икономиката на столицата

Снимка: БГНЕС

Икономиката на София е оставила последиците от ковид пандемията в миналото и продължава да доминира на регионалната карта, водена от бързия ръст на дигиталния сектор. Пазарът на труда вече е задминал предишните си рекорди от 2019 г., а заплатите растат с по-бързи темпове от останалата част на страната. Демографските тенденции също постепенно се нормализират, благодарение на активизирането на положителните миграционни процеси и спада на смъртността. Това са сред най-основните щрихи в обновения Икономически и инвестиционен профил на София, изготвян от ИПИ за Столичната агенция за приватизация и инвестиции. Подробности по темата разказа д-р Мария Александрова Попова - Христова, главен изпълнителен директор на Инвест София.

"София има двойно по-голяма тежест на икономическата карта, спрямо населението си, което се обяснява с концентрацията на икономическа активност тук. Разбира се, структурата на местната икономика е ориентирана към услуги с висока добавена стойност. През 2022 г. общият размер на преките чуждестранни инвестиции с натрупване в предприятията в столичната икономика достига близо 15 милиарда евро, което е повече от половината, спярмо всичките 29 млрд. за цялата страна. 66% от населението на столицата е в трудоспособна възраст, като това е ключов фактор за развитието на всяка икономика. 44% пък са с висше образование така, че не е изненада", посочи тя.


По думите й една добре развиваща се столица не пречи на всяка цена на останалите развиващи се райони в една държава, а напротив, тя би могла да бъде в помощ на по-малките центрове в страната.

"С колегите инвестиционни експерти и партньорите ни от бизнеса създадохме инвестиционни профили на градовете, процедури за обработване на инвеститори, картографирахме отговорните по райони структури отговарящи за обслужването им. Създадохме един готов продукт, който дадохме на Българската агенция за инвестиции (БАИ), където всъщност му беше мястото. Заради нестабилната политическа обстановка и смяната на четири директори на БАИ от 2020 година досега, няма развитие по темата", каза д-р Попова-Христова.

Тя отбеляза, че чуждестранният бизнес има определени изисквания и параметри, с които се съобразява - експерти, парцели и инфраструктура, затова предпочита да инвестира в София. Анализите сочат, че водещото място е заето от дигиталния сектор. Инструментите, които предоставят тези технологии дават възможност на хората, на кадрите, независимо от възрастта и образованието им да се преквалифицират и да се реализират по-успешно на пазара на труда.


Къде е лимитът на София да приютява сериозни икономически дейности?

"Като цяло се съобразяваме с приоритетните индустрии за града ни, които са присъщи за всяка столица в съвремието. IT технологии, био технологии, креативни индустрии, аутомотив сектор. Това е откъм лимит да кажем, разбира се отново не на всяка цена и не означава, че само това са индустриите, които биха могли да бъдат развивани в София. По отношение на размер и на растеж не би следвало да говорим за лимит, а по-скоро за качество на управление на растежа, за управление на кризи, на рискове, и на промени в растежа", сподели д-р Попова-Христова.

Проблемът, че София създава половината БВП, а населението й е едва 18% от това на страната го има и в други държави, заяви тя.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ оживява с внушителен 3D мапинг

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май. Той е част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ и се показва за втори път в столицата, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 22.05.24 в 12:07

Слънцето пробива облаците, но за малко

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 07:35

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08