Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Waacking dance - танц и театър в едно

Снимка: Личен архив

В предаването  "Добър вечер, София" гостува Екатерина Велева, която завършва актьорско майсторство и освен, че е изключително перспективна актриса, вече преподава waacking танци.

Казва, че за този стил  няма как да прочетеш от интернет, информацията за waacking танците се разпространява главно чрез историите на тези, които го практикуват.

Актрисата разказа за посещението си в Гърция, където е танцувала именно waacking с хора танцуващи този стил.

"До момента се приемаше, че waacking-ът е възникнал в края на 70-те години на миналия век, в Америка, в ерата на диското от чернокожи и хомосексуални мъже, на които по това време не е позволявано да се изразяват свободно, и клубът е бил тяхното поле за изява", сподели тя.

"Но това твърдение бива опровергано донякъде, защото се оказва, че всякакви хора не са намирали своето място в обществото в този период, а също и това, че диското идва малко по-късно. Тогава са танцували на рок и фънк и каквото е звучало в клуба. След идването на диско ерата waacking-ът се танцува на диско", разказва Екатерина Велева.

По думите й първоначално стилът се е наричал пънкинг, но поради отрицателното значение на думата, са поискали да я заменят с нещо по-конструктивно.

Пънкингът в есенцията си е себеизразяване и свобода – да влезеш в клуба и да правиш изкуство, с тялото си, с душата си, времето е характерно с Golden Age в Холивуд, с множество филми, анимации и комикси, излизащо по това време. Това много повлиява на стила и как изглежда той до ден днешен, движенията и позите например са вдъхновени от Мерилин Монро, облеклата - от черно-белите филми.


Характерно за waacking стила е движението на ръцете.

"Те са доста важен елемент, но държа да кажа, че елементът с движението на ръцете се развива впоследствие, а не е от оригиналните елементи на този стил. Най-основният  елемент е позирането, и груув-ът – когато тялото улавя основния ритъм в движенията си", подчерта Велева. В последствие в танца си Waack-арите до такава степен усъвършенстват движенията с ръце, че все едно улавят всеки ритъм във въздуха с ръцете си, допълни тя.

Разказва, че по-сериозните й занимания с танци, започват през 2020 година, когато среща фриистайлъри от които се вдъхновява.

Първо започнах да практикувам фриистайл, казва Екатерина Велева. По-късно попада на видеа с waacking в мрежата. Посещава клас по хореография.

“В началото не бих казала, че танцувах waaking, беше фристайл с елементи на waacking, в последствие започнах да харесвам много този стил", разказва тя. Присъединява се към първата Waacking академия в България, основана от Искра Даскалова.

"Бях част от третото издание през 2022-а, което бе с продължителност 4 месеца, там придобихме основните елементи на wacking-a, научихме се да бъдем по-експресивни, защото имахме поле за изява“, разказва Екатерина Велева.

Продължава да се развива самостоятелно в сферата на waacking танците, пътува в чужбина, участва в уъркшопи и изгражда свой начин на танцуване и продължава да експериментира и до днес.

С днешна дата Екатерина Велева е преподавател по waacking. Казва, че с този стил я свързва свободата да се себеизразява.

"Стилът има структура, в него има много свобода, много се свързвам с тази експресия, освен, че е танцувален, той е много театрален", разкрива тя.

Чуйте още в разговора на Крис Илиев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

18-о издание на Националната библиотечна седмица

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03