Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Пенев-Миленски: Винаги има начин да постигнем това, което искаме

Милен Пенев .Миленски
Снимка: Личен архив

Милен Пенев-Миленски отговаря в пълнота на понятието "артист". Ако сме събудили любопитството ви да узнаетe защо, отговаряме:

Той е художник, поет, свири на китара, пее, снимал се е и в киното.

От ранна възраст се занимава с рисуване, вдъхновен от своята баба, която е художник.

"Сигурно над хиляда картини съм виждал от нея, невероятно продуктивен и дълбок човек. Започнах с рисуване на икони, тя е доста религиозен човек и започнахме да рисуваме Св. Мина, Младенеца и тогава се запознах с маслените бои. За мен това беше времето, в което аз съществувах и бях щастлив", споделя Милен Пенев –Миленски.

Разказва, че продължава с изобразителното изкуство до ден-днешен:

"Всеки ден, ако не намеря време правя време, събуждам се преди работа за да рисувам, вкарвам любов в това, опитвам се да се съсредоточавам върху първоначалната идея, че просто обичам изкуството и му се възхищавам."


"Разбира се, всеки един момент, в който съм се запознавал с нов вид изкуство, е останал трайно в съзнанието ми – бях на 17, когато реших, че ще сбъдна мечтата си да се науча да свиря на китара и сам се научих. На всеки, който се чуди дали може сам, да можеш. Достатъчно е да знаеш една песен, да хванеш няколко акорда и да ги задържиш, да дрънкаш, докато не прозвучи. Аз така се научих. Впоследствие ми хареса как са прозвучали някои неща и по тях започнах да създавам песни", споделя артистът

Пише стихове и текстове на песни, но повечето на английски, също и снима.

"Снимането - това е най-голямата ми мечта още от малък, когато гледах звездите на Холивуд, възхищавах се как се случва живота на екрана, дори това беше някакъв начин аз да изпитам една частица от този живот", добави той.

Първи досег със снимачната площадка.

"Беше един прекрасен ден, в който се родиха мечти и видях, че е възможно всичко. Поканиха ме да бъда статист в един филм на Орландо Блум, снимаше се в Радомир. Отидохме рано сутринта, щяхме да бъдем американски войници във филма, така каза някой, когато пристигнахме на снимачната площадка, той беше там, видях го, беше с обръсната глава и ми каза "Хей", защото го гледах, все едно виждам баща ми за първи път. Беше "жесток" ден за мен, не знаех къде съм попаднал, но ми харесваше много", спомня си Милен Пенев. Разказът му, може да проследите в разговора.

Стиховете.

Започнах по-сериозно да пиша стихове, след като отидох на село. Имах възможност да поживея сам, да разбера кой съм, да видя изборите които съм направил накъде ме водят и разбрах, че да напишеш нещо е все едно да се изповядаш. Душата ти се отваря, излагаш нещо на един лист и можещ да работиш с него, да видиш какво е. Тогава започнах да пиша, защото нямаше на кой да споделя за нещата, които минаваха през мен, а това беше моят начин, да споделям чрез листа.

Музиката е  песен.

"Това е една голяма частица възможност – човек да го направи без да мисли, че не може – в това има смисъл", казва артистът.

Казва, че не е мислил, дали ще звучи добре, или не:

"Но знаех, че като хвана китарата искам да започна да изразявам това, което мисля." До този момент Милен Пенев е написал, изсвирил и изпял над 40 песни.

"Някои имат кратък живот, други остават с теб, с други продължаваш, за да можеш да ги изсвириш с тази мисъл, с която си ги създал, други пък се видоизменят.

От красотата на живота идва вдъхновението в изкуството, категоричен е младият творец, който истински вярва, че винаги има  начин да постигнем това, което искаме и път оставен за нас, който да открием.


Чуйте още от разговора в звуковия файл. С Милен Пенев-Миленски разговаря Кристиян Илиев.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

18-о издание на Националната библиотечна седмица

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03