Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С идея и визия градът да е жив - нещата стават

7
Етрополе
Снимка: Радио София

Днес гостуваме на Община Етрополе. Пръв гост е заместник-кметът Ивайло Георгиев:

"Община Етрополе като администрация сме добър екип с много хъс, предаваме енергията надолу по веригата, опитваме се нещата да се случват в правилната посока. В един момент съм сигурен, че ще надграждаме в пъти. Влагаме много повече мисъл в изпълнението на проектите.

Като населено място е прекрасен град с много възможности. И пак трябва енергия, за да се направи по-привлекателен и за гражданите, и за инвеститорите. Най-големият работодател е рудник Елаците, имаме предприятия за биберони, за медицинско оборудване, дървопреработване. Но има и "работещи туристи", иска ми се да не работят навън.

Основен приоритет е пречиствателната станция. Работи се по отваряне на прохода до Златица, той ще раздвижи икономиката, Пловдив ще стане на час и половина път. Трябва да обособим индустриална зона за да привличаме инвеститори. Имаме прилична инфраструктура, трябва да я подобрим само в селата - водопроводи и пътна настилка.

От сърце работим за нашите граждани, свършената административна и документална работа не се вижда, но е свършена, като актуализирането на транспортната схема. Работим за общ устройствен план. Ще се сформира БКС, в момента дейностите са чрез подизпълнител. Надяваме се да имаме и детска кухня, там също се работи с подизпълнител.

Към момента живеят около 12 хиляди в цялата община, в града са над 10 хиляди. В малките градове е трудно да се задържат младите. Трябва да привличаме инвеститори, които да привличат младите, да не им липсва нищо. Трябва да се вслушваме в тях, за да ги задържим. Прави се лятно кино. Приключи подновяването на изкуствената настилка на стадиона. Средствата за футбол са намалени, но това не е пречка да се развива футболът в общината, имаме и прекрасен волейболен клуб, гордеем се с него. Имаме борба и клуб за таекуондо, свързаха се и два клуба за кик-бокс. В близкото бъдеще ще съм много щастлив, ако успеем да направим клуб по художествена гимнастика. Обновихме и тенис-корта.

Имаме прекрасен манастир в 100-те обекта, часовникова кула, музей. Като туристическа дестинация е прекрасен град, но трябва да го презентираме по-добре. Идеята е да превърнем града в дестинация за фестивали, национални и международни.

Няма как от днес за утре да бъдат решавани проблеми на гражданите, трябва да проявяват търпение. Работата ни е динамична."

Следва Директорът на историческия музей Наталия Цветкова: 

"Етрополе е град-история, град-легенда. Възниква като тракийско селище. Развива се като рударски, кожарски, но и просветен център. През XII в. е основан манастира Св.Троица - той е перла в короната ни, втори по духовно значение след Рилския. Там се ражда калиграфска школа, най-старо е Четвероевангелие, има и иконописно ателие. Икона от 1598 е първата подписана творба. Часовниковата кула е строена като наблюдателна в 1710, век по-късно е монтиран часовник, тя е символ на града. Емблематична е и Зольовската чешма, от там тръгва шествието на приведените зетьове.

Историческият музей впечатлява със сградата, посрещаме хиляди туристи годишно. Началото на музейното дело е в 1904. Първата експозиция е в сградата на бившето Килийно училище, но бързо се запълва и се мести в бившия конак, който се реставрира. Историята е представена в 10 експозиционни зали. Впечатляват накитите от 5-4 в. пр.Хр., имаме фосили от 160 млн години, второ по-значимост находища на фосили в Европа. Можем да направим и музей на образованието. Празниците ни носят много топлина. Траките са сложили началото на изпращането на зимата на вр. Св.Атанасий - всеки се закичва с шапка от бръшлян. Уникален, от ново време - 1971 - е празникът на завряните, приведените зетьове." (разказва историята на възникването му).

 Слушаме и Боян Шаранов, бивш секретар на читалището и основател на вокално трио „Романтика“:

"Искам да отдадем заслуженото на нашите предци, които създават в 1871 читалището с даскал Тодор Пеев. В самодейността съм от 70 години. Стъпих на сцената на зала България на 12 години като цигулар на фестивала на художествената самодейност, помня нотните стойки и стола. Приятно е да живееш със спомените си.

Вокално трио „Романтика“ е създадено преди 10 години. Нямаме музикално образование. Изградихме репертоар от различни жанрове. Участваме в празничните концерти в града, във фестивали за шлагерни песни. Музиката с времето се превърна в жизнено необходима духовна храна. Продължаваш напред, независимо от възрастта."

Мартин Дойчев е един от основателите на кукерския състав:

"Преди около година покрай възстановяване на празника "Сирни Заговезни" търсихме информация и се оказа, че в миналото е имало кукерски състави. Група ентусиасти решихме да пресъздадем традицията в района на Табашкия мост. За да бъдеш кукер трябва да носиш любовта в себе си, да усещаш магията в това, което правиш. Появихме се и на "Пеенето на пръстените". Павлин Христов изработва всичко, ние сме двамата съоснователи. И аз съм приведен зет."
  
Весела Георгиева е известна със своите картини от вълна и последен наш гост:

"Корените са си корени, мястото е прекрасно, като се върнеш оценяваш истинските неща. Градът е хубав, възможности също има. Работата с вълна е традиционна, но това са други техники. Моята е рисуване-вълна. Вместо бои - цветна вълна. Цял живот са ме привличали приложните изкуства. Всичко е извън теб - съсредоточаваш се и твориш.
Гледам много неща и съм опитвала много неща. Започнала съм с макети на възрожденски къщи, опитвах се с екстериор, но това е друга, по-трудоемка работа, а и трябва помещение, където да ги държа. Изкуството има много измерения, това е моето, знаех, че някой ден ще започна тези картини и имах усещането, че ще се случат.
Когато има подкрепа, когато идеята и визията е градът да е жив - нещата стават."
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35