Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

Снимка: Фейсбук/От нас зависи

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни сфери.

Фондация "От нас зависи" е основана през 2023 г. с мисия да бъде движеща сила в създаването на по-справедливо, равноправно и устойчиво бъдеще за всички. Водена от вярата в силата на общността, понастоящем организацията се занимава с проблема на разрушеното социално доверие, което е довело до разделение, самота и социална безизходица. Проектите ѝ са ориентирани от една страна към създаването на възможности за по-голяма социална ангажираност, но и към подпомагането на групи хора да изтъкат нова, приобщаваща социална тъкан там, където живеят.

Фондацията ръководи едноименен хуманитарен център в "Младост 4", чрез който подпомага семейства в уязвима ситуация, включително и хора, търсещи временна закрила в България с хуманитарна помощ и интеграционни дейности.

Според доклад на Евростат, само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности, което е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Например, средностатистически в Европейския съюз тази цифра е над 20%.

Ето защо в рамките на 2024 г. екипът предприе крачка към разширяването на възможностите за участие в доброволчески действия на повече младежи. Чрез серия от събития и практически стъпки учениците ще се запознаят по-добре с няколко доброволчески инициативи и сами ще могат да реализират и управляват свой собствен проект с истински бюджет.

Първият етап от проекта започва на 19 април от 12 ч. Именно тогава 10 доброволчески организации, подпомагащи различни социални сфери ще се срещнат с младежи от някои столични училища. Във формата на, т.нар. “жива библиотека“ всеки от учениците ще има възможност да разговаря, да зададе въпросите си и да опознае по-добре дейността на организациите.
В събитието ще участват неправителствените организации „Светът на Мария“, НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България), „Бандата на 1500-те“, „Грийнпийс“ - България, WWF, „За Земята“, „КиберКлуб“, TimeHeroes, CVS и „От нас зависи“.

Проектът „Дай 5!“ е разделен в две части: първата ще се проведе от април до юни, а втората – от септември до декември.

В първия етап от проекта ще се включат 5 училищни паралелки в горните класове, които вече са избрани. През септември “живата библиотека“ ще се проведе отново и тогава ще се включат останалите 5 класа.

След тези опознавателни събития учениците ще имат възможност демократично да изберат неправителствените организации, с които биха искали да работят. Следващият етап от инициативата ще е свързан с провеждането на еднодневни работилници (или т.нар. хакатони), в рамките на които младежите ще се научат какво е необходимо, за да решават социално значими проблеми, свързани с дейността на организацията, която са избрали.

Целта на всеки от хакатоните е да завърши с идея за инициатива, предложена от учениците, която ще бъде реално осъществена от тях и подпомогната финансово. През целия период младежите ще получават и менторска подкрепа от екипа на фондация  "От нас зависи", за да се справят успешно с всички предизвикателства, пред които ще се изправят в реализирането на своята доброволческа инициатива.

Чрез проекта  "Дай 5!" фондация „От нас зависи“ ще опита да разшири възможностите на взаимен достъп между неправителствените организации и младежи, както и да овласти младите хора, като им помогне да открият разрешение на важни социални проблеми. Обичайно, когато такива инициативи са налични, младежите могат да се включат само с доброволен труд, без допълнителни задължения и възможност за развиване на управленски знания и умения. "Дай 5!" ще направи обратното и учениците няма да са доброволци, на които се дават инструкции, а ще се превърнат в създатели на нови идеи за помагане на различни общности и каузи.

Чуйте повече от разговора на Елена Пъневска с Веси Деянова, председател на фондация "От нас зависи". 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

18-о издание на Националната библиотечна седмица

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03