Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на праскови пред протест заради ниските изкупни цени

Снимка: Стоян Радев

Производители на праскови заплашиха с ефективни протестни действия, заради ниските изкупни цени и поискаха държавна политика за изкупуване на местната продукция. Според тях вносът от Гърция убива местния бизнес. В тази връзка те искат решение местната продукция да бъде с приоритет пред вноса, когато по същото време в страната тече беритбата на плодовете. Най-ниската изкупна цена към момента е 50 стотинки за килограм праскови, коментираха производителите. 

Агресивното навлизане на гръцките праскови на българския пазар се дължи на войната в Украйна и загубата на пазарите в Русия и Беларус, каза Коста Петров от Сдружение „Българска праскова".  

" И всичката тази праскова (гръцка б.а.) около 30-40 хиляди тона, която е излишна и няма да могат да реализират там ще бъде стоварена в България и Румъния. Естествено това ще доведе до голям натиск на нашите пазари. Нашият производител губи от това нещо." 

Румъния е единствената държава, в която България изнася пресни праскови.  

"Едно 30% от прясната праскова отива в Румъния, но ние нямаме готовност да изнасяме навън."  

Производителите се оплакаха, че с тези цени няма как да продължат да отглеждат овощните масиви.  

"Тон и осемстотин издръжка на декар, което съобразно миналогодишната цена, когато приключихме – 90 стотинки изкупна, там бяхме под тон издръжката."

Липсата на работна ръка е другият проблем пред стопаните.  

" Понеже заминават на работа във Франция, Испания, Италия. Там получават по 120-130 лева на ден."  

 Все още няма яснота кога и къде ще се проведе протеста на недоволните овощари.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Сливен

Община Сливен отлага изграждането на две фотоволтаични централи за свои нужди

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината.  Идеята за изграждането им стартира миналата година,  като намеренията..

публикувано на 15.05.24 в 15:29

Платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици заработи и в Стара Загора

Стара Загора обявява война на разпространението на наркотиците сред младите хора. Вече действа специална платформа за подаване на анонимни сигнали срещу дилъри. Подготвя се и мащабна информационна кампания сред подрастващите как да използват..

публикувано на 15.05.24 в 14:58

РИК - Стара Загора: Все още няма указания за машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия.  Бюлетините са с..

публикувано на 15.05.24 в 14:44

Новият посланик на Аржентина Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер гостува на Тракийски университет – Стара Загора

Новият посланик на Аржентина Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер избра Тракийски университет – Стара Загора в една от първите си визити от заемането на длъжността. Той бе придружен от търговско-икономическия съветник към посолството Хуан Игнасио Камио..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Община Сливен отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това стана ясно по време на провелата се дискусия на кмета Стефан Радев с общински съветници, информират от общинския пресцентър. Срещата се състоя в..

публикувано на 15.05.24 в 13:26

Химична реакция при производство на наркотици е причина за взрива в Хасково

Взривът в апартамента на 45-годишния Дмитрий Стоянов - Руснака в Хасково вчера е резултат от химична реакция при производство на наркотици. Това съобщиха от прокуратурата днес, повече от 24 часа след инцидента в жилищния блок. От държавното обвинение..

публикувано на 15.05.24 в 13:16

Изплащането на "украинската помощ" се очаква да приключи до края на този месец, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани , съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол.  Изплащането помощта е в ход от 9..

публикувано на 15.05.24 в 12:51

Mобилни пунктове ще събират опасни битови отпадъци в Стара Загора

Акцията по събиране на опасни битови отпадъци е планирана за 20, 21 и 23 май в Стара Загора.  За първи път ще се използва мобилна лаборатория, която ще анализира на място и ще прецени как да се третира ненужният продукт, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 15.05.24 в 12:16

Проф. Добри Ярков: Висшето образование е недофинансирано, протестът не е политически

Близо половин година в сферата на висшето образование очакват обещаното от страна на държавата финансиране. За първи път се наблюдава единомислие във всички университети в страната - и държавни, и частни, че висшето образование е недофинансирано. Това..

публикувано на 15.05.24 в 11:37
Хасково

Финансират младежки проекти в Хасково

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв.  Средствата се отпускат по Програмата за финансово подпомагане на младежки..

публикувано на 15.05.24 в 11:17