Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава строителството на брегоукрепителното съоръжение в местността „Алепу“ (СНИМКИ)

Започна строителството на четвъртия етаж от брегоукрепителното съоръжение в защитената местност „Алепу“, по известна като Шофьорския плаж. Там непосредствено след плажната ивица се издига строеж, който много прилича на жилищна сграда, но от фирмата инвеститор на обекта твърдят, че укрепват свлачище. Изобщо в района на къмпингите „Каваците“ и „Смокиня“, но извън тяхната територия, в момента се строят с бързи темпове 7 нови почивни бази. 

Тежка строителна техника, товарни коли изнасящи пръст и 28 работници укрепват по специална технология свлачището в края на Шофьорския плаж. Това е първият етап от изграждането на три жилищни сгради на метри от брега в защитената местност "Алепу". 

Припомняме, че там освен частен терен и община Созопол участва с апортна вноска в проекта. Укрепителното съоръжение все повече започва да прилича на триетажна сграда. От Строителната камара в Бургас заявиха, че е напълно възможно обектът да се използва точно с тази цел. Иначе имало различни технологии за укрепване на свлачища, а тази била с контрафорси и стоманобетонни кубове. 

Техническият ръководител Симеон Тодоров информира на какъв етап е строителството. 

"Според указателната табела, укрепваме свлачището, първи етап. До този момент са извършени строително-монтажни дейности: връзваме армировка, сглобяваме кофраж. Не мога да ви кажа дали ще се използва за жилищна сграда, не мога да кажа за какво ще се използва.
Продължава да се свлича земна маса, имахме свличане при подготовка и подложен бетон за фундаменат. Остраняваме я, за да завършим този фундамент."

Преди 7 месеца директорът на Националната дирекция за строителен контрол инж. Иван Несторов заяви, че контролните органи са установили сериозни нарушения, но въпреки това няма констатирани незаконни действия. 

Кога ще приключат укрепителните дейности и за какво ще се използва брегоукрепителното съоръжение, предстои да разберем. Към момента не е ясно и кога ще стартира строителството на трите жилищни сгради.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ ще е готов до януари

Започна изграждането на новия резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“. Стартът беше даден със символична първа копка и водосвет. Строителните дейности по дългоочакваната реконструкция няма да попречат на нормалното водоподаване към общините по Южното Черноморие, увериха от фирмата изпълнител.  Проектът включва авариен ремонт на..

обновено на 29.04.24 в 15:11

Иван Костадинов: Най-много загинали при трудови злополуки има в строителството

Увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки през миналата година отчитат от синдикатите в България, включително и в Бургас. Това каза Иван Костадинов, председател на регионалния съюз на КТ „Подкрепа”. Поводът е днешният Международен ден в памет на загиналите служители при злополуки на работното място: „В национален мащаб информацията..

обновено на 29.04.24 в 13:56

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ със спектакъл в двора на Етно кафене и музей

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще представят истински спектакъл в 18.00 ч. днес, в двора на Етно кафене и музей. Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“. В него ще вземат участие учениците от 1 до 7 клас от бургаското училище, а програмата е изключително разнообразна. На сцената ще се изявят вокална група „Априлски звънчета“ и..

публикувано на 29.04.24 в 11:39

Разкриват духовната красота на Атон в Регионална Библиотека "Пейо К. Яворов"

В Регионалната библиотека на Бургас "Пейо К. Яворов" ще разкрият духовната красота на Атон с фотоизложба до средата на месец май. Тя е едно необикновено пътешествие в сърцето на духовната география.  Посетителите ще се насладят на визуален разказ, изтъкан от векове история и мистицизъм, запечатан в кадрите от Света гора. От древни манастири, пропити с..

публикувано на 29.04.24 в 11:13

Вижте къде няма да има вода днес

ВиК специалисти отстраняват авария, което е причина за спиране на водоповодаването в района на местност "Буджака -юг", къмпинг "Каваци" и местност "Ачмълъци" край Созопол. От 10 до 14 часа вода няма да има в района на улица "Лозарска" в Поморие.  В Айтос също се работи по аварии. До 14 часа прекъсване на водоподаването има по улиците..

публикувано на 29.04.24 в 10:40

Почистват превантивно речни корита и дерета в община Царево

Коритото на реката зад Централния плаж в с. Лозенец бе почистено  превантивно от храсти и растителност, с цел осигуряване на нормална проводимост, информират от общинската администрация. На територията на цялата община превантивно се почистват речни корита и дерета - р. Черна, к. Оазис, с. Лозенец и други. Към момента дейностите се извършват със..

публикувано на 29.04.24 в 09:38

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му..

публикувано на 29.04.24 в 08:17