Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Животновъди замърсяват цели села, община Болярово предприема мерки

По няколко сигнала срещу животновъди, които замърсяват села, реагира само в последния месец общинската администрация.

Най-фрапантният случай е със стадото говеда на Стоян Димитров в село Странджа. Ежедневно животните се движат безконтролно по улиците, не само замърсяват, но и има опасност да нападнат хора, притеснява се кметската наместничка Иванка Чалъмова.

Това беше и повод кметът на общината Христо Христов на няколко пъти да потърси съдействието на прокуратурата, но и да свика спешно заседание между представители на всички институции, които би трябвало да оказват контрол в случая.

От 2016 г. срещу него има редица преписки, сигнали до омбудсмана, до прокуратурата, водят се и няколко досъдебни производства, в това число и за закани срещу негови работници, стана ясно на тази среща. Представителите на ОбДХ д-р Вълков и юрисконсулта Георги Кулишев не отрекоха, че при тях също е имало редица сигнали срещу Стоян Димитров, но заявиха, че досега не са успели да докажат, че свободно скитащите животни са негови. А причината – липса на ушна марка на тези животни.

Със същия проблем се сблъскват и граничните полицаи. Което пък бе повод от Районно управление на полицията да предложат да направят и съвместни проверки на всички животни в село Странджа – кои са маркирани и кои не и съответно да бъдат наложени адекватни наказания на нарушителите. 

С подобен проблем се сблъскват и в село Горска поляна. Определени са нови маршрути за стадата и са дадени предписания за монтиране на електропастири, така, че да не се допуска навлизането на животни в частните дворове.   


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дезинфекцират църквите, проверяват големите предприятия

Църквите в Бургас  ще бъдат дезинфекцирани. Това реши днес Общинският кризисен щаб от днес. Започна и вторият етап по дезинфекциране на кв. Победа, като  се влиза и в дворовете и празните пространства извън уличната мрежа, обясни кметът Димитър Николов. В резултат на получени сигнали за нарушения на мерките в предприятия, екип от служители на РЗИ..

публикувано на 30.03.20 в 15:11

Община Созопол напомня, че срокът за плащането на данъците с отстъпка е удължен до 30 юни

От Община Созопол уведомяват собствениците на МПС и недвижими имоти, че срокът за ползване на отстъпка в размер 5% от данъчните задължения за 2020г. се удължава до 30 юни. Задълженията могат да бъдат заплатени както на място в касите на Община Созопол и останалите кметства, така и по банкова сметка (налична в сайта  www.sozopol.bg ), с пощенски запис,..

публикувано на 30.03.20 в 15:01
Плъх. Летящ. Не е от Китай

"Булевард Демокрация" - на 30 март

Феновете на китайския зодиак напомнят, че сме в годината на плъха. И разкриват любопитна аналогия – седим си вкъщи (като по дупките), носим си пак храна на същото място и там си я ядем, а видим ли човек – крием се. Дааа…. Интересна аналогия. И друга – китайски зодиак. Китайски. Откъде дойде короната? Айде, стига толкова аналогии. Днес пък..

публикувано на 30.03.20 в 14:59

Въвежда се вечерен час в Малко Търново

След проведеното заседание на Общински кризисен щаб в Малко Търново бяха въведени  мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19. Това съобщава кметът Илиян Янчев. Въвежда се вечерен час за всички жители, посетители и гости на Община Малко Търново, считано до отмяна на извънредното положение – от 21:00 часа (вечер) до 07:00ч...

публикувано на 30.03.20 в 14:18

Продължава да нарастват поставените под карантина в Бургас

С вчерашна дата отново нараства броят на поставените под карантина лица в Бургас. В неделя те са 114. За сравнение, в събота бяха само 10. Ситуацията е динамична и трудно предвидима. Всеки ден едни хора влизат в графата на поставените под карантина, а други излизат. Статистиката ще е със сигурност по-бедна на цифри, ако повече бургазлии спазват..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Дезинфекцията в Община Несебър се извършва по график

Община Несебър извършва дезинфекция на селищата на територията си. В три от селата - Тънково, Оризаре и Гюльовца, обработката на уличната мрежа бе извършена в сроковете, определени по график. Всички дейности са на регулярен режим на изпълнение, до отмяна на извънредното положение. Действията по дезинфекция в община Несебър се..

публикувано на 30.03.20 в 13:15

Смарт Бургас вече е и с образователна секция

Община Бургас разработи интерактивна програма за активно взаимодействие "Заедно ще се справим с игри и забавления у дома". Тя няма за цел да измести и замести установените в условията на извънредно положение електронни комуникационни канали между училище и ученици, които работят отлично. Но е една допълнителна помощ и възможност. Програмата е качена в..

публикувано на 30.03.20 в 13:01