Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промени в наредбата за опазване на обществения ред предлагат общината да налага:

Глоба до 50 лева за каране на тротинетка по "Александровска" и "Богориди"

| обновено на 16.11.22 в 14:20
5
Снимката е илюстративна

С промени в наредбата за опазване на обществения ред се регламентират правилата за движение на електрическите превозни средства на територията на Бургас. Сред забраните е електрически тротинетки и скутери да се карат по главните улици „Александровска“ и „Богориди“, както и другите пешеходни зони. За тези и други нарушения водачите вече ще могат да се санкционират и от общински служители. Предлаганите глоби са до 50 лв.

Промените в наредбата са внесени от групата на ВМРО. Единият от вносителите им  Георги Дракалиев пояснява:

„Всички сме свидетели какво е движението по главните пешеходни улици на Бургас. Не рядко се е стигало до инциденти, лично аз съм бил свидетел на такива. Това гражданско недоволство наложи предложената от нас промяна. Всъщност, ние с нея, не забраняваме движението на такива превозни средства, защото то така или иначе е забранено със закон. Ние даваме възможност на общинските служители, определени със заповед на кмета, да извършват контрол на това движение и да могат да налагат административни наказания“


По главните улици „Александровска“ и „Богориди“ и другите пешеходни зони ел. тротинетки нямат право да се движат. А изграждането на велоалеи там, според Дракалиев, е невъзможно и ненужно.

„Те са изцяло пешеходни. В самия закон пише, че когато зоната е изцяло пешеходна е забрането за достъп на подобни средства.  Няма как при този вид настилка с декоративни плочки и от двете страни разположени търговски обекти и заведения да се поставят велоалеи. И не е и необходимо, все пак законът дава право ползващите ел. скутери да се движат по пътната мрежа, ака че вместо да се движат по „Александровска“ могат да се предвижват по „Христо Ботев“ и „Стефан Стамболов“

Вносителите докладната записка посочват, че причината за промените са масовото навлизане на електрически превозни средства и риска от произшествия с тях поради липсата на актуална нормативна регламентация за движението им.

Хора с ел. тротинетки в Бургас недоумяват от къде и как да се предвижат безопасно от комплексите към центъра. Много от тях ползват алтернативното превозно средство, за да стигнат до работа. По думите им, ако се движат по пътното платно, както регламентира закона, е рисковано и опасно.

„От една страна шофьорите се дразнят, когато сме на улицата, от друга страна е опасно и рисковано, особено по по-оживените булеварди, където се движат и автобуси. От друга страна самите тротоари също са забранени за тротинетки“, казва журналистът Елена Димитрова.

Тя е категорична, че водачите на електрически превозни средства не са равностойни участници в движението.


„Тротинетките никъде не ги искат – нито на пешеходните зони, нито по булевардите", посочва Димитрова.

Нейното предложение е да се изградят велоалеи по големите натоварени булеварди в Бургас, без по тях да минават автомобили, а където не е възможно, да се обособят по тротоарите.

„Електрическите тротинетки са екологични, но без необходимата инфраструктура те стават неизползваеми в градска среда и се обезсмисля основната им цел - да заменят личния автомобил и автобуса“, допълва още Димитрова. 

Не общинска наредба, а по-засилен контрол ще реши проблема с карането на тротинетки по пешеходните зони. Това мнение изрази пред БНР-Бургас депутатът Андрей Рунчев. Законът ясно е забранил управлението им сред пешеходците и е нужно и полицията да контролира процесът, посочи той: „По-скоро проблемът е по двете главни пешеходни улици – „Александровска“ и „Богориди“. Аз смятам, че в Приморския парк, особено в този есенно-зимен период, няма чак толкова водачи. Всеки един, ако е съвестен водач на превозно средство, предпоставките за произшествие ще бъдат занижени“, поясни депутатът. Особено по ул. „Александровска“ се наблюдава как се спускат с висока скорост хора на колело или тротинетка, посочи Андрей Рунчев.


Експерти по пътна безопасност смятат, че е крайно време велоалеите от тротоарите да се прехвърлят на пътното платно. Така ще се увеличи сигурността на водачите на ел. тротинетки и велосипеди и ще се намалят конфликтните ситуации, които сега съществуват между различните участници в движението. 

„Вече има оплаквания от доста хора, които са имали инциденти, както с тротинетки, така и с велосипеди, точно поради тази причина, че на тротоарите е създадена такава възможност за предвижване на тези пътни превозни средства. Мисля, че е крайно време да се използва нуждата от този вид предвижване и тези велоаели, които в момента са на тротоарите да се прехвърлят на пътното платно“, посочва Михаил Попов от Института по пътна безопасност.

Според Попов при добро желание на общината и общинските съветници това може да се случи. Що се отнася до предложената възможност санкции да могат да налагат и от страна на общината, той коментира:

„Не трябва да се прекалява. Първо трябва да се започне от създаването на необходимите условия и оттам нататък да се мине към много по-сериозен контрол. Но дори и да вървят успоредно нещата – и от полицията, и от общината, ще е даже още по-добре“

Предстои наредбата да се гласува от общинския съвет.

Повече чуйте в звуковите файлове: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ ще е готов до януари

Започна изграждането на новия резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“. Стартът беше даден със символична първа копка и водосвет. Строителните дейности по дългоочакваната реконструкция няма да попречат на нормалното водоподаване към общините по Южното Черноморие, увериха от фирмата изпълнител.  Проектът включва авариен ремонт на..

обновено на 29.04.24 в 15:11

Иван Костадинов: Най-много загинали при трудови злополуки има в строителството

Увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки през миналата година отчитат от синдикатите в България, включително и в Бургас. Това каза Иван Костадинов, председател на регионалния съюз на КТ „Подкрепа”. Поводът е днешният Международен ден в памет на загиналите служители при злополуки на работното място: „В национален мащаб информацията..

обновено на 29.04.24 в 13:56

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ със спектакъл в двора на Етно кафене и музей

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще представят истински спектакъл в 18.00 ч. днес, в двора на Етно кафене и музей. Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“. В него ще вземат участие учениците от 1 до 7 клас от бургаското училище, а програмата е изключително разнообразна. На сцената ще се изявят вокална група „Априлски звънчета“ и..

публикувано на 29.04.24 в 11:39

Разкриват духовната красота на Атон в Регионална Библиотека "Пейо К. Яворов"

В Регионалната библиотека на Бургас "Пейо К. Яворов" ще разкрият духовната красота на Атон с фотоизложба до средата на месец май. Тя е едно необикновено пътешествие в сърцето на духовната география.  Посетителите ще се насладят на визуален разказ, изтъкан от векове история и мистицизъм, запечатан в кадрите от Света гора. От древни манастири, пропити с..

публикувано на 29.04.24 в 11:13

Вижте къде няма да има вода днес

ВиК специалисти отстраняват авария, което е причина за спиране на водоповодаването в района на местност "Буджака -юг", къмпинг "Каваци" и местност "Ачмълъци" край Созопол. От 10 до 14 часа вода няма да има в района на улица "Лозарска" в Поморие.  В Айтос също се работи по аварии. До 14 часа прекъсване на водоподаването има по улиците..

публикувано на 29.04.24 в 10:40

Почистват превантивно речни корита и дерета в община Царево

Коритото на реката зад Централния плаж в с. Лозенец бе почистено  превантивно от храсти и растителност, с цел осигуряване на нормална проводимост, информират от общинската администрация. На територията на цялата община превантивно се почистват речни корита и дерета - р. Черна, к. Оазис, с. Лозенец и други. Към момента дейностите се извършват със..

публикувано на 29.04.24 в 09:38

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му..

публикувано на 29.04.24 в 08:17